Varujan Vosganian: „Sindicatele au cerut urgentarea proiectului privind disponibilizările. El contribuie la pacea socială”

Data publicării:
2802 20vosganian-52102

„Având în vedere această dezbatere care s-a creat şi necesitatea ca orice act normativ să fie corect înţeles, eu i-am rugat pe colegii mei de la compartimentul de Dialog Social să avem o nouă discuţie cu sindicatele care să se încheie cu un comunicat care să fie transmis opiniei publice astfel încât să nu existe nici un dubiu în legăturile cu aşteptările care există în legătură cu această ordonanţă”, a spus oficialul, într-o conferinţă de presă la Ministerul Economiei.

Ministrul are siguranţa că proiectul va reveni în dezbaterea publică în aceeaşi formă în care a fost propus deja, dar faptul că nu au existat destule informaţii în public a dus la neînţelegeri. „Acesta este şi motivul pentru care, de comun acord cu primul ministru, ieri după-amiază (miercuri – n.red.), am decis să retragem de pe site-ul Ministerului Economiei proiectul, să îl repunem în discuţia cu sindicatele şi apoi, în formula pe care o vom conveni şi care este aproape sigur că va fi cea pe care am prezentat-o acum, îl vom repune pe site pentru dezbaterea generală”, arată Varujan Vosganian.

„Pe de altă parte, este bine că apare o reacţie imediată la astfel de acte normative, pentru că astfel pot fi înţelese mai bine”, a mai spus ministrul.

Întrebat de ce premierul Victor Ponta nu susţine proiectul şi de ce a cerut retragerea acestuia, Varujan Vosganian a explicat că şeful Guvernului „nu a intrat în posesia lui, şi atunci nu îşi poate angaja susţinerea lui”. „Proiectul este în discuţia internă a Ministerului Economiei, iar primul-ministru a spus că el nu susţine acest proiect decât în situaţia în care se prelungesc anumite drepturi pentru cei disponibilizaţi, deci în măsura în care el răspunde aşteptărilor sale. Primul-ministru a subliniat ieri că e vorba de prelungirea unor drepturi. Orice altă interpretare nu face parte din obiectivele şi din viziunea guvernului.”

„Cei care au solicitat ca acest act normativ să fie urgentat au fost reprezentanţii sindicali”

Oficialul a dat şi un exemplu de drepturi acordate salariaţilor disponibilizaţi potrivit proiectului de act normativ: „Noi oferim obligativitatea acordării de salarii compensatorii, ca să fie o garanţie în plus pentru sindicate, legea, că aceste drepturi vor fi respectate. Şi sunt şi alte termene care se extind în beneficiul salariaţilor.

Proiectul de ordonanţă a fost inclus în programul legislativ al actualului executiv, dar preia într-o anumită măsură textul unei Ordonanţe de Guvern din 2006. „Cea nouă cuprinde elemente noi de legislaţie a muncii şi de drepturile salariaţilor. E o prelungire şi nu un text nou”, arată Varujan Vosganian, confirmând afirmaţiile similare ale ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Cei care au solicitat ca acest act normativ să fie urgentat au fost reprezentanţii sindicali. Ei solicită prelungirea cadrului legal pentru persoanele care urmează a fi disponibilizate. Nu ştiu dacă vor fi sau nu persoane disponibilizate, putem să spunem doar că sistemul de stat este un organism viu, ca oricare alt sector economic care presupune şi disponibilizări şi angajări.

Noutatea acestor acte din 2006 este că statul, ca angajator, oferă un sistem de protecţie disponibilizaţilor. Nu este un semnal de alarmă, nu este un avertisment sau o stare de calamitate pe piaţa muncii, ci diversificarea unor drepturi salariale pe piaţa muncii. Ele se referă mult la salariaţii din sectorul energetic pentru că majoritatea companiilor din portofoliul Economiei sunt din domeniul energiei”, a detaliat ministrul.

Măsurile prevăzute în proiectul de act normativ nu se referă şi la salariaţii Oltchim, declară oficialul: „Oltchim va avea un alt regim decât societăţile acestea, pentru că a intrat în procedura de insolvenţă.

Cum a apărut şi dispărut proiectul de pe site-ul Ministerului Economiei

Miercuri, premierul i-a cerut public ministrului liberal să retragă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind disponibilizările colective din 16 companii de stat, abia postat pe site-ul ministerului. Joi, la orele dimineţii, proiectul a fost retras. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a arătat surprins de rumoarea creată în jurul acestui proiect postat pe site-ul Ministerului Economiei.

Potrivit acestuia, proiectul există din 2006 şi este înnoit în fiecare an de miniştrii şi reprezentanţii Ministerului Economiei, apoi amânat prin diverse ordonanţe de urgenţă. „Nu înţeleg vâlva din jurul acestui proiect în condiţiile în care situaţia din companiile de stat există de ani de zile”, a spus oficialul.

Prin acest proiect se creează baza legală pentru realizarea de disponibilizări în 16 companii din domeniul energiei care au un bilanţ constant pe pierdere.

Într-un comunicat transmis joi dimineaţa, Guvernul arată că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006.

Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului”, informează Executivul.

Din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri. Nu vreau să se creadă că 2013 va fi diferit”

Miercuri, Varujan Vosganian declara la Guvern că este autorizat să declare doar că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, dar a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că anul 2013 „va fi diferit”.

Ministrul a adăugat că cele 16 companii din anexa ordonanţei sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.

Întrebat de jurnalişti de ce premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoştinţă de un astfel de proiect de ordonanţă, Vosganian a răspuns şi atunci că textul era unul de dezbatere, nu a „ieşit” din Ministerul Economiei şi nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, aşa că urma să fie depus pe masa premierului după ce şi ceilalţi iniţiatori îşi exprimau acceptul.

Sistemul de protecţie socială a angajaţilor din companii de stat incluse într-un proces de restructurare a fost reglementat în 2006 şi extins în 2009, după ce Guvernul a pregătit o nouă listă de concedieri. Pentru acordarea plăţilor compensatorii era necesar un cadru legal.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă al actualului cabinet este prevăzut în mod clar că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite societăţile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri