Video Explicațiile șefului Poliției Capitalei: Polițistul care a lovit două fetițe cu mașina era în misiune, dar nu urgentă

Data actualizării: Data publicării:
masina politistului care a provocat accidentul
Polițistul care a accidentat mortal o fată de 13 ani nu se afla în misiune. Foto: Captură Digi24

Chestorul Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, a explicat vineri contradicțiile dintre declarațiile purtătoarei de cuvânt a poliției, care afirmase că polițistul care a lovit cu mașina două fetițe pe o trecere de pietoni se afla în misiune, și declarațiile procurorilor, care au spus că agentul nu era în misiune. Chestorul Berechet a mai precizat că polițistul a fost retras din funcție pe perioada anchetei și că permisul lui de conducere, obținut în România, dar preschimbat în Anglia, este legal. 

În urma punerii polițistului sub control judiciar pentru 60 de zile, șeful Poliției Capitalei a decis „retragerea de pe funcție și punerea lucrătorului la dispoziție”.

În privința contradicției dintre declarațiile purtătoarei de cuvânt a poliției și cele ale procurorilor privind acțiunea polițistului, Bogdan Berechet a spus că atât timp cât un polișist este la program, el este „în misiune”.

„Polițiștii se află în misiune atâta timp cât se află în timpul programului. Declarațiile domnului procuror se refereau la faptul că, din anchetă, a reieșit că polițistul nu era într-o misiune urgentă”, a spus chestorul Berechet, precizând că a informat și judecătoria că „polițistul se afla în misiune, desfășurând activități specifice polițienești”.

El a făcut trimitere și la comunicatul procurorilor, care „au informat opinia publică despre faptul că polițistul nu era într-o misiune specială care să reclame urgența sau să justifice folosirea semnalelor luminoase”.

În ciuda insistenței jurnaliștilor, chestorul Berechet nu a spus ce fel de misiune executa și unde mergea polițistul care a lovit fetițele cu mașina.

„A fost trimis pentru îndeplinirea mai multor atribuții de serviciu în acel moment de către șeful său nemijlocit.”

„Din păcate, nimic din ceea ce facem sau spunem nu o poate readuce la viață pe Raisa”, s-a referit chestorul la fetița care și-a pierdut viața în urma accidentului și a insistat că nu se încearcă mușamalizarea cazului.

Folosirea girofarului va fi anunțată la dispecerat

În urma incidentului, șeful Poliției capitalei a decis ca, de acum înainte, ca echipajele de polițe care fac deplasări de urgență și folosesc girofarul și sirena să anunțe acest lucru prin stație la dispecerat.

El a refuzat să comenteze imaginile cu polițistul care a devenit agresiv cu jurnaliștii în momentul în care a ieșit de la audieri de la Parchetul Sectorului 1.

„Eu cred că nu ne putem pronunța cu privire la situația neplăcută prin care a trecut polițistul astăzi la ieșirea din Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”.

În privința marcajului trecerii de pietoni, Bogdan Berechet a spus că au mai fost sesizări privind zona respectivă și s-au dat și amenzi.

De asemenea, chestorul Berechet a mai precizat că permisul de conducere al polițistului, care a fost obținut în România și preschimbat în Anglia, este legal.

Polițistul în vârstă de 30 de ani este cercetat pentru ucidere din culpă, iar procurorii l-au plasat sub control judiciar, cu interdicția de a conduce, după ce au stabilit că nu avea nicio misiune urgentă, deși circula prin oraș cu peste 80 de kilometri pe oră și cu semnalele luminoase pornite.

Agentul lucrează în Poliție din 2017. E polițist de proximitate la Sectia 5. Nu a făcut o școală de specialitate, pentru că a fost angajat din sursă externă, ceea ce înseamnă că a avut o pregătire inițială de cel mult șase luni înainte de a începe munca.

Polițistul era singur în mașină în momentul în care pe o trecere de pietoni din București a lovit două fete. Una a murit, cealaltă este la spital.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri