Timișoara: Firma de deratizare Bistim Dera nu a fost controlată în patru ani de nicio instituţie

Data actualizării: Data publicării:
trei decese într-un bloc din Timișoara
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Firma de deratizare Bistim Dera, care a prestat în blocul în care au murit ulterior trei persoane, nu a fost controlată niciodată în cei patru ani de fiinţare, iar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş nu au putut preciza, marţi, cine trebuia să autorizeze şi să controleze firma.

„Firma avea autorizaţie sanitar veterinară încă din anul 2015. Dosarul de autorizare este complet şi conform, l-am verificat astăzi. Punctul de lucru şi sediul social pot fi diferite, noi autorizăm doar primul. Dacă se adevereşte (diferenţa de adrese între reclama publică făcută de firmă şi cea declarată în documente, n.r.) înseamnă că nu este autorizat în acest moment sanitar veterinar”, a explicat directoarea DSVSA Timiş, Cristina Popa, într-o conferinţă de presă.

Cât despre autorizarea substanţei folosite, aceasta a afirmat că pentru punerea pe piaţă a biocidelor, categorie din care face parte şi substanţa ucigaşă folosită de firmă, răspunde Ministerul Sănătăţii. „Autorizaţia (pentru folosirea substanţei, n.r.) nu ştiu cine o dă”, a mai adăugat dr. Cristina Popa, potrivit Agerpres.

Directoarea DSP Timiş, Cornelia Malac, a spus că unitatea care prestează asemenea servicii funcţionează pe declaraţia pe proprie răspundere şi „are obligaţia să obţină autorizaţiile necesare pentru funcţionare şi acele atestate fitosanitare”.

„Fiecare substanţă trebuie atestată fitosanitar. Înainte era o structură în cadrul Direcţiei Agricole, acum înţeleg că este o structură care ţine direct de Ministerul Agriculturii. DSP trebuie să verifice această unitate dacă informează populaţia în momentul în care execută asemenea lucrări (...) şi recomandările producătorilor”, a precizat reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică.

Întrebată de presă dacă DSP Timiş a făcut vreo verificare la firma Bistim Dera, Cornelia Malac a afirmat că „DSP nu a verificat această unitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri