Fişa de securitate a insecticidului folosit de firma din Timişoara: mortal în caz de inhalare. Gazul este eliberat la umezeală

Data actualizării: Data publicării:
Aluminum_Phosphide SURSA Wikimedia Commons

Delicia Gastoxin, insecticidul folosit de firma de deratizare din Timişoara, acţionează pe bază de fosfură de aluminiu 56% şi este mortal în caz de înghiţire sau de inhalare, potrivit fişei de securitate a produsului.

Delicia Gastoxin reprezintă un produs clasat superior celorlalte din domeniu.

Are ca substanţă activă fosfura de aluminiu 56% şi se prezintă sub formă de tablete rotunde plate (greutate 3g).

Insecticidul fumigant este destinat combaterii dăunătorilor cerealelor depozitate şi a rozătoarelor mari în culturile de câmp.

Reacţii chimice şi proprietăţi fizice

Gazul de fosfină este eliberat de fumigantul Delicia Gastoxin, în prezenţa umezelii din atmosferă ori a umezelii din mărfurile care urmează a fi tratate.

Gazul este puternic toxic pentru toate formele de viaţă umană ori animală.

Formula chimică a fosfinei este PH3 – hidrogen fosfurat.

PH3 este un gaz incolor cu un miros asemănător celui de carbid sau usturoi. Greutatea specifică a fosfinei este 1,17, comparativ celei a aerului (cu 17% mai greu) şi are o limită mai scăzută de explozie, de 1,79% vol. în aer.

Care este modul de acţiune

Fosfina, prin inhalare, blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

Tabletele de Delicia Gastoxin, în prezenţa umezelii din atmosferă sau în prezenţa umezelii produselor depozitate, elimină lent un gaz foarte toxic (Fosfina – PH3) cu acţiune letală asupra tuturor formelor de viaţă umană sau animală. Imediat ce tabletele au intrat în contact cu aerul, degajă un miros specific de carbit sau usturoi – acesta fiind un miros de avertizare.

Ratele descompunerii tabletelor vor varia în funcţie de temperatură şi umiditate..

În contact cu apa degajă gaze inflamabile care se pot aprinde spontan.

Simptomele şi efectele

Este mortal în caz de înghiţire sau în caz de inhalare, toxic în contact cu pielea, provoacă leziuni oculare grave.

Cele mai importante simptome şi efecte, atât acute, cât şi întârziate sunt: dureri de cap, ameţeli, anxietate, dificultăţi de respiraţie şi greaţă.

Delicia Gastoxin a fost găsită de specialiştii în cercetare chimică într-o cutie, așezată în dulap între haine, într-o locuinţă din cel de-al doilea bloc evacuat din Timişoara luni seară. 

Ministerul Sănătății anunță că, după deratizarea de la Timișoara, marți dimineața erau internați 12 adulți și 16 copii, toți în stare bună, cu o evoluție favorabilă. Rezultatele probelor de apă analizate arată că, din punct de vedere fizico-chimic, apa este potabilă în primul bloc evacuat.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri