Gheorghiță: Europa nu poate fi bine până nu sunt toate țările. De aceea există interes crescut al Bruxelles-ului față de România

Data actualizării: Data publicării:
Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, cu masca in studio
Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță. Foto: Captură Digi24

Pandemia în Europa pare departe de a se termina, așa că multe state se pregătesc pentru vaccinarea obligatorie anti-COVID. În România, nu au început discuțiile pe această temă. Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi24 că vaccinarea extinsă și implementarea certificatului verde la nivel național ar putea limita răspândirea infectării cu SARS-CoV2. În ceea ce privește rata de imunizarea în țara noastră, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că interesul crescut al UE față de România este justificat. "Europa nu poate fi bine până nu sunt toate țările", a precizat acesta. 

"În momentul de față nu au fost discuții în acest sens (despre vaccinarea obligatorie - n.r.). Avem și alte măsuri pentru a limita răspândirea infecției și a reduce numărul de cazuri grave. Sunt cel puțin două măsuri importante: vaccinarea cât mai extinsă și trebuie să cuprindă categoriile vulnerabile, cu risc mare să dezvolte o formă severă și implementarea certificatului la nivel național, certificat care trebuie privit nu ca măsură restrictivă", a precizat colonelul Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Întrebat dacă s-ar impune o discuție pe importanța vaccinării obligatorii, în condițiile în care cancelarul din Austria a anunțat că va iniția un act legislativ prin care vaccinarea anti-Covid să devină obligatorie din februarie, președintele CNCAV a precizat că e firesc să existe, însă nu se pune problema de o astfel de decizie: "E și firesc să existe discuții. Dar în acest moment nu cred că se pune problema de asta. Cred că putem controla pandemia și prin alte măsuri". 

Fără aceste măsuri și fără creșterea ratei de vaccinare, România ar putea risca să intre în valul 5 în câteva săptămâni. 

"Europa nu poate fi bine până nu sunt toate țările. De aceea există interes crescut al Bruxelles-ului față de România, Bulgaria, celelalte țări din Est, care au rata scăzută de vaccinare și care în viitor să reprezinte potențialul bazin de gen a noilor cazuri și noilor variante virale", a mai spus Gheorghiță. 

Citește și: Valeriu Gheorghiță avertizează în privința „marelui risc” și a unui pericol „catastrofal”: mutația care ar eluda răspunsul imun

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri