Video Gheorghiță: Există o subraportare a reacțiilor adverse la vaccin. Fiecare cetățean vaccinat va primi un SMS pentru a raporta reacții

Data publicării:
valeriu gheorghita în uniforma militara, cu masca - portret
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 din România, spune că există o subraportare a reacțiilor adverse post-vaccin în România și că se lucrează la platformă pentru a face mai simplu procesul prin care persoanele care se vaccinează pot raporta aceste reacții. Gheorghiță spune că „la câteva zile după vaccin, fiecare cetățean va primi un SMS pentru a completa, dacă e cazul, o eventuală reacție adversă”, iar acest sistem va fi operațional „în câteva săptămâni”.

Valeriu Gheorghiță: Pot să vă spun că în platforma Agenției Naționale a Medicamentului, uitându-ne pe reacțiile adverse, mai mult de două treimi dintre ele  sunt raportate de beneficiari, adică de pacienți. Foarte puține, adică până într-o treime sunt raporte de profesioniștii din sănătate. Acest lucru poate să însemne două lucruri – pe de-o parte că reacțiile adverse nu au fost suficient de severe încât persoanele respective să ajungă la spital și să impună o raportare din partea personalului medical care a evaluat pacientul, sau sunt reacții adverse care sunt trecute cu vederea.

Sunt convins de faptul că avem, în acest moment, o subraportare a reacțiilor adverse și că nu cunoaștem adevărata frecvență a reacțiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri, însă menționez că vorbim de în general de cele ușoare. De cele comune, la locul de administrare, sau cele care pot fi însoțite și de febră dar care au evoluție bună.

(...)

Claudiu Pîndaru: Platforma permite, spre exemplu, trimiterea, printr-un sistem destul de sofisticat, de SMS-uri personalizate fiecărui cetățean care s-a înscris și urmează să facă vaccinul în zilele următoare. Primește un SMS ca să i se aducă aminte. La câteva zile după vaccinul efectiv, nu ar fi mai simplu să primească un link către acel formular (n. red. – de raportare a reacțiilor adverse post-vaccin).

Valeriu Gheorghiță: Ba da! Am și luat în calcul acest aspect, de a trimite prin SMS tuturor persoanelor vaccinate un link, însă aici ne vom lovi de aceleași limitări, legate de accesul în special al persoanelor vârstnice la o tehnologie smartphone sau orice alt tip de device. Dar cu siguranță vom crește numărul celor care raportează reacții și vom avea o imagine mai clară, este adevărat.

Vreau să vă spun faptul că nu cred că sunt reacții adverse grave care nu sunt cunoscute. Pentru că în aceste cazuri, pacienții fie ajung la spital și sunt raportate de pacienți sau aparținători sau de personalul medical. Fișa în sine este destul de elaborată, într-adevăr, însă pentru a putea investiga ulterior acea reacție adversă, să putem face niște corelații cu tipul de vaccin, cu lotul, se cer destul de multe detalii despre acea reacție adversă.

Claudiu Pîndaru: În cât timp credeți că va fi operațional și această chestiune?

Valeriu Gheorghiță: Probabil că vorbim de un interval de câteva săptămâni. În câteva săptămâni, la câteva zile după vaccin, fiecare cetățean va primi un SMS pentru a completa, dacă e cazul, raportarea unei eventuale reacții adverse.

Să știți că ceea noi am întărit până la acest moment și am și elaborat o instrucțiune în acest sens, în fiecare centru de vaccinare există fișe de raportare care pot fi înmânate personal fiecărei persoane care o solicită din centrul de vaccinare și va merge cu ea acasă, iar dacă apar reacții adverse, o va completa și o va trimite.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri