Sari la conținut
News Alert

Hellvig: MAI și SRI nu duc războaie diferite. Dușmanii României sunt dușmani comuni

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, prezent la ședința de evaluare a activității Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2016, spune că MAI și SRI nu duc războaie diferite, iar dușmanii României reprezintă dușmanii comuni, potrivit Agerpres.

eduard hellvig - fb

„Atât noi, cât și dumneavoastră nu ducem războaie diferite, doar armele diferă. Dușmanii României sunt dușmanii noștri comuni. Din punctul de vedere al SRI, singura noastră armă este informația, iar singurul nostru scut este respectarea legii. Vom continua să utilizăm eficient și responsabil această armă, pentru a vă pune la dispoziție informații utile, pentru asigurarea ordinii publice și a siguranței cetățenilor României”, a spus el.

Directorul SRI a adăugat că parteneriatul dintre Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații este vital pentru securitatea națională a României.

„Personal, cred că în 2017 colaborarea dintre SRI și MAI este importantă pentru menținerea unui nivel optim de răspuns al statului român la situații din ce în ce mai diverse. Consider că trebuie să ne pregătim împreună și să exersăm modalitățile de răspuns în timp real la amenințări și riscuri. Trebuie să intuim corect cel fel de viitor se conturează pentru România în acest context regional și global. Instituția pe care o conduc este preocupată să înțeleagă și să anticipeze acest viitor, pentru că el va fi cel care ne va influența major evoluția ca societate și ca democrație”, a punctat Hellvig.

În opinia sa, evoluțiile recente obligă SRI și MAI să-și consolideze parteneriatul.

„Unele amenințări la adresa ordinii publice se pot transforma în amenințări grave la adresa securității naționale. De multe ori, acestea sunt gândite în prealabil tocmai pentru a avea un impact asupra securității naționale. Parteneriatele dintre instituțiile noastre sunt parteneriate naturale, firești, dar și extrem de necesare, iar pentru asta vreau să vă mulțumesc pentru excelenta colaborare avută în mai multe momente importante”, a spus directorul Serviciului Român de Informații.

Hellvig a subliniat că SRI deține capacități de cel mai înalt nivel în culegere de informații, apreciate de partenerii României din NATO. Totodată, el a afirmat că întărirea democrației vine din echilibrul existent între toate instituțiile menite să protejeze cetățenii și statul.

„Împreună reprezentăm statul român și nimeni nu va fi interesat de rivalități instituționale. (...) Din punctul meu de vedere, nu există limită în ceea ce privește obiectivele pe care le atingem împreună, atât timp cât respectăm legea, mandatul primit și interesele României. Parteneriatele dintre instituții trebuie să fie corecte, transparente, să acționeze pentru binele public și trebuie să acționeze fiecare pe zona sa de competență, pentru a preveni”, a adăugat el.

„Mă bucur ca avem instituții puternice capabile să impună aplicarea legii, clar, coerent, tuturor și ca cetățeni pot fi protejați prin instituțiile noastre. Mă bucur ca avem semne ale unei participari civice solide care oferă încredere pentru viitor. O participare civică solidă înseamnă preocupare pentru exprimarea nemulțumirii, dar și implicare zi de zi în contestarea abuzului, în îmbunătățirea serviciilor publice, în întărirea cooperării toleranței spiritului asociativ a societății civile”, a mai spus Eduard Hellvig.