Video Incendiu imens în apropiere de Atena. Zeci de pompieri români intervin să stingă focul alături de cei din Grecia

Data actualizării: Data publicării:
incendiu atena
Un incendiu imens a izbucnit la doar câțiva kilometri de Atena. Foto: Profimedia

Misiune extremă pentru pompierii români trimiși în Grecia. Un incendiu imens a izbucnit la doar câțiva kilometri de Atena, iar salvatorii încearcă să protejeze casele care acum sunt amenințate de flăcări. Este prima misiune pentru detașamentul român trimis în Republica Elenă, însă următoarele săptămâni o să fie critice. Sunt alerte de incendiu în jumătate de țară și se anunță o vară de foc pentru greci.

Peste 30 de pompieri participă, luni, în Grecia, la stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată din zona Kouvaras, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis AGERPRES.

„În urmă cu puţin timp, pompierii români dislocaţi în Grecia au primit, de la ofiţerul de legătură al autorităţilor elene, misiunea de a se deplasa în zona Kouvaras, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. Peste 30 de pompieri cu patru autospeciale de stingere, o autocisternă cu capacitatea de 30 de tone cu apă şi două autospeciale de teren sunt în drum spre locaţia indicată”, a precizat IGSU.

Suprafaţa pe care se manifestă incendiul este considerabilă, terenul fiind acoperit de vegetaţie uscată şi arbuşti. Propagarea rapidă a arderii este favorizată de vânt şi de temperaturile ridicate, a indicat IGSU.

„Colegii noştri acţionează în zona repartizată de omologii eleni atât pentru lichidarea arderii, cât şi pentru a proteja clădirile aflate în apropiere”, a completat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorităţile elene au repartizat la locul incendiului mai multe maşini de stingere, inclusiv resurse aeriene, pompierii români acţionând în sprijinul acestora.

Cod roșu de caniculă în Grecia

Luni, 17 iulie, în Grecia, este în vigoare un cod roşu de caniculă, temperaturile urmând să atingă valori de până la 43 de grade Celsius, pentru întreg teritoriul ţării.

Autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi, vegetaţie, frunze, ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

Grecia, ca şi alte ţări din zona Mediteranei, este afectată de primul val de căldură din această vară. În ultimele zile, autorităţile au recurs la o serie de măsuri pentru a face faţă valului de căldură din această ţară mediteraneană, care nu este străină de astfel de fenomene.

La Atena, unde temperaturile au atins maxime de peste 40 de grade Celsius, autoritățile au decis să închidă vineri Acropole, un monument antic emblematic şi cel mai vizitat din Grecia, în timpul celor mai călduroase ore ale zilei, şi cel mai probabil şi sâmbătă, din cauza caniculei care afectează această ţară dar şi o parte din Europa, a anunţat ministrul elen al Culturii.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri