Iohannis, după întâlnirea cu Stoltenberg: E nevoie ca în cazul unui atac să se știe exact cine, ce trupe și unde trimite

Data publicării:
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg. F
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg. Foto: Administrația prezidențială

Președintele Klaus Iohannis spune că flancul estic al NATO are nevoie de mai multă forță de descurajare și că liderii Alianței trebuie să facă planuri concrete, pentru ca, în cazul unui atac, se știe exact cine, ce trupe și unde trimite. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Cotroceni.

„E nevoie de mai multă forță de apărare, de descurajare pe flancul estic. Acest lucru l-am spus de la început și chiar astăzi, cu domnul secretar general, am discutat aceste chestiuni. După părerea mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliați, dar asta nu este suficient”, a spus Iohannis.

„În plus, pentru a putea reprezenta o descurajare și apărare solidă, este nevoie de echipamente, mai exact de echipamente repoziționate. Despre aceste lucruri am discutat - și despre creșterea prezenței și despre repoziționarea de echipamente - la summitul de la Madrid, însă este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid, decizia a fost mai degrabă generică. Toată lumea a fost de acord că asta trebuie făcut. Dar acum doresc să trecem la fapte”, a adăugat el.

„În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru ultimul moment și să fim atunci luați prin surprindere. Este nevoie, în afară de aceste planuri, de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu, pentru carburanți și așa mai departe. Toate acestea, după părerea mea, după părerea noastră, sunt necesare și cred că la summitul de la Vilnius de anul viitor, cel puțin așa am discutat astăzi, este posibil să avem decizii mult mai curajoase și mult mai concrete în aceste domenii”, a adăugat Iohannis.


Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri