Klaus Iohannis și John Kerry au stabilit ca România să aibă reactoare nucleare modulare până în 2028

Data actualizării: Data publicării:
original_cop26_-_glasgow_2_noiembrie_2021_072
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu John Kerry, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, la COP26. Foto: presidency.ro

ACTUALIZARE 20:00 Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, cu John Kerry, Reprezentantul special al Președintelui SUA pentru climă, la Conferința pe tema schimbărilor climatice la nivel mondial COP26, de la Glasgow. Aceștia au anunțat că România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 2 noiembrie 2021, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă și Membru al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kerry, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26).

Combaterea schimbărilor climatice este o prioritate atât pentru România, cât și pentru Statele Unite ale Americii, ambele țări fiind angajate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel, discuția dintre Președintele României și oficialul american s-a axat pe cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, s-a discutat și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare și regenerabile, precum și în ceea ce privește stocarea energiei și electrificarea transporturilor.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a menționat că România dorește să își reducă emisiile de dioxid de carbon, dar și să beneficieze de economia verde emergentă. Astfel, Președintele României a subliniat că țara noastră este interesată ca, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, să se implice în dezvoltarea și fabricarea de bunuri și servicii verzi și să genereze noi locuri de muncă.

Cu acest prilej, Președintele României și oficialul american au anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energetice. România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere - dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare - trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde. Președintele României a mai subliniat că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România și Statele Unite ale Americii în multe alte domenii și va contribui la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu John Kerry, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, la COP26. Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu John Kerry, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, la COP26. Foto: presidency.ro

-știre inițială-

SUA și România urmează să anunțe astăzi planurile pentru o centrală nucleară de tip SMR (reactor nuclear de mici dimensiuni), prima de acest fel din România.

Centrala va fi construită în parteneriat cu US NuScale Power și va aduce cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește.

Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuție importantă la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat.

Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, remarcând la eveniment că acesta este încă un pas înainte în consolidarea relaţiei bilaterale în domeniul Energiei.

Grantul este acordat pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării soluţiilor de tip "Reactor Modular Mic" (SMR) în România. Asistenţa tehnică oferită de USTDA va veni în sprijinul eforturilor României de a include tehnologia SMR în strategia sa energetică naţională. Prin această asistenţă se va identifica o listă scurtă de locuri compatibile cu tehnologia SMR, se vor analiza opţiunile pentru tehnologia SMR şi se vor întocmi foi de parcurs în vederea acordării de licenţă pentru fiecare loc selectat. SNN a selectat compania Sargent & Lundy, cu sediul în Illinois, în vederea acordării de asistenţă.

La semnarea care a avut loc online au participat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica şi Todd Abrajano, directorul General şi de Operaţiuni al USTDA. Ambasadorul SUA a vorbit, în acest context, de relaţia bilaterală în domeniul energiei "Semnarea de astăzi a grantului acordat Nuclearelectrica de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) reprezintă un pas foarte important în consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei şi, chiar mai important, în dezvoltarea economică a României pe viitor", a spus Zuckerman.

El a amintit de Memorandumul de înţelegere semnat recent pe tema cooperării în domeniul energiei nucleare de uz civil. Zuckerman a vorbit, pe larg, despre oportunităţile pe care le are România, odată ce îşi va dezvolta sectorul energetic. "Eforturile sporite le vor asigura viitoarelor generaţii şansa de a avea un viitor economic stabil în propria ţară", a arătat diplomatul.

Totodată, Zuckerman a abordat şi tema independenţei energetice în cazul ţării noastre. "Grantul acesta este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că cu tărie că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, cu SMR-urile, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est, ci şi în întreaga Europă", a spus diplomatul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri