Al patrulea dosar pentru deputatul Sebastian Ghiță

Data publicării:
ghita

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor ia astăzi în discuţie cererea DNA pentru reţinerea şi arestarea lui Sebastian Ghiţă. Deputatul este acuzat de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi alte infracţiuni. Biroul se reuneşte la ora 12:00.

 „Am doar calitatea de suspect”, a menționat Sebastian Ghiță, miercuri, la ieșirea de la DNA.

Noua anchetă este construită în jurul unor stenograme dintr-un alt dosar. Un dosar redeschis de curând printr-o decizie a instanţei supreme şi în care 13 persoane care au deţinut sau deţin funcţii importante în judeţul Prahova sunt suspectate că ar fi protejat afaceri prin care statul a fost prejudiciat cu 35 de milioane de euro. Dosarul Papici, aşa a fost denumit, după numele procurorului DNA care în 2014 l-a clasat. Acum, Sebastian Ghiţă este suspectat de intervenţii, atât pentru el, cât şi pentru alte persoane, la poliţişti şi procurori din judeţ.

Există o investigaţie, am înţeles acum despre ce este vorba. Nu am elemente pe care să le declar”, a spus deputatul.

DNA a oferit, în schimb, lămuriri.

„Suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea IPJ Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”, a precizat DNA.

În dosarul indicat de DNA erau anchetaţi şeful suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma. Procurorii spun că Sebastian Ghiţă a cerut informaţiile tocmai pentru a le asigura celor doi o strategie de apărare mai puternică decât acuzarea. În schimb, a promis procurorului Liviu Tudose şi chestorului Viorel Dosaru, pe atunci şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, că-i va menţine şi chiar avansa în funcţii.

Liviu Tudose a fost adus cu mandat la DNA Ploieşti, după ce CSM a avizat reţinerea şi arestarea sa.

Procurorii nu îi impută lui Sebastian Ghiţă doar infracţiuni de corupţie, ci şi de drept comun, cum ar fi şantajul. Televiziunea pe care o controla ar fi difuzat mai multe materiale denigratoare la adresa unei societăţi, iar Sebastian Ghiţă ar fi cerut 500 de mii de euro administratorului pentru a opri seria reportajelor. A şi primit o parte din bani, spun procurorii.

Procurorii spun că una dintre faptele care îl vizează pe Sebastian Ghiţă s-a petrecut în anul 2012 pe raza localităţii Bărcăneşti. Un echipaj de la rutieră l-a tras pe deputat pe dreapta şi i-au cerut documentele pentru o verificare de rutină. Nu mică le-a fost surpriza agenţilor de poliţie când au constatat că Sebastian Ghiţă conducea deşi avea permisul suspendat.

Agenţii ar fi vrut să-i facă dosar penal, însă nu au putut. Deputatul l-ar fi sunat pe Viorel Dosaru, iar cazul a fost muşamalizat.

În acest dosar mai sunt anchetati procurorul Aurelian Mihăilă şi un fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Citiţi şi:

Viorel Dosaru, Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă și Constantin Ispas, reținuți de DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri