Autorizarea clubului Colectiv, în atenția DNA

Data publicării:
colectiv 1 club agerpres

Transferul dosarului de la Procurorii General la DNA este un semn că suspiciunile se îndreaptă şi către fostul primar de sector, Cristian Popescu Piedone.

Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA: Într-o primă fază sunt vizaţi funcţionari din cadrul primăriei, inclusiv primarul sectorului 4, persoană care atrage compentenţa DNA. Din ordonanţa de declinare rezultă că sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de corupţie în legătura cu circumstanţele în care a fost emisă autorizaţia de funcţionare în legătură cu clubul colectiv.

Primarul sectorului 4 şi-a dat demisia miercuri, la patru zile de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 32 de oameni au murit, iar alţi 140 au fost răniţi.

Cristian Popescu Piedone, primarul demisionar al sectorului 4: De hârtii nu am nimic ce să îmi reproşez, am îndeplinit toate formele legale de eliberare de funcţionare.

Pe 31 octombrie, a doua zi dupa incendiu, edilul a transmis presei documentele clubului Colectiv, ca sa arate ca totul era în regula. Actele au ridicat însă mari semne de întrebare: ordinea eliberarii avizelor n-a fost respectata, iar unul dintre documente a fost eliberat dupa expirarea termenului legal.

Cristian Popescu Piedone, primarul demisionar al sectorului 4: Când v-am pus la dispoziție documentele nu am vrut să fug de responsabilități, am vrut nu să demonstrez că neimplicarea instituției pe care am reprezentat-o are vreo vină sau nu... Am vrut să transmit multe alte mesaje și am găsit, nu m-a consiliat nimeni, pe un fond emoțional încărcat asta am putut și îmi cer scuze în fața voastră, mass-media.

Contactat de Digi24, Cristian Popescu Piedone a refuzat să comenteze preluarea dosarului de către DNA, dar a precizat că va spune ce are de spus în faţa procurorilor.

Cristian Popescu-Piedone a fost ales primar în 2008, iar în 2012 a obţinut al doilea mandat. Acum, după demisie, prefectul are 30 de zile la dispoziție ca să propună Guvernului o dată pentru organizarea alegerilor.


Actualizare 15:00. Marius Iacob, adjunctul procurorului general al DNA, a făcut precizări cu privire la aceste cercetări.

În cursul zilei de azi la DNA, secția de combatere a corupției, a fost înregistrată o cauză penală formată ca urmare a disjungerii și declinării a colegilor de la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție. Cercetările vizează fapte de compentența DNA, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual. Procurorul șef al DNA a dispus ca un colectiv format din doi procurori și mai mulți ofițeri de poliție să efectueze acte de urmărire penală în cauză. Vom stabili un plan de anchetă astăzi”, a declarat Marius Iacob.

Din ordonanța de declinare rezultă că sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de corupție în legătură cu circumstanțele în care a fost emisă autorizația de funcționare a clubului. Din ordonanță, într-o primă fază, rezultă că sunt vizați funcționari din cadrul primăriei sectorului 4, inclusiv primarul sectorului 4, persoană care atrage competența DNA”, a precizat adjunctul șefului DNA.


Procurorii de la Parchetul General au găsit indicii privind săvârșirea unui abuz în serviciu în legătură cu modul în care au fost eliberate autorizațiile de funcționare de către Primăria Sectorului 4 pentru clubul Colectiv.

Această parte a dosarului strict referitoare a fost desprinsă din dosar și trimisă la DNA, unde s-a înregistrat un dosar penal pentru această faptă, in rem. Decizia a fost luată pentru că abuzul în serviciu este în competența DNA.

Procurorii Parchetului General au strâns deja probe și documente emise de Primăria Sectorului 4.

Cei de la DNA vor începe și audierile în acest dosar. Din informațiile Digi24, până acum niciun angajat al Primăriei Sectorului 4 nu a fost audiat.

Criminaliștii au ridicat din clubul Colectiv două camioane cu obiecte personale. Acum încep să le restituie celor care pot veni să le ridice la poliţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri