Bulgaria primește primul termen de ridicare a MCV. În cazul României, nu se pune problema

Data actualizării: Data publicării:
original_primire_frans_timmermans_-_1_mar_2018_23

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a anunțat, marți, că Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) ar putea fi ridicat în cazul Bulgariei în 2019, la finalul actualului mandat. Însă în cazul României, nu se poate pune problema, în condițiile în care raportul MCV arată un regres considerabil în domeniul justiției, care a slăbit progresele făcute în ultimii 10 ani.

Condiția pentru ridicarea MCV în cazul Bulgariei este ca guvernul de la Sofia să continue implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Totuși, țara vecină a fost lăudată pentru „eforturile și hotărârea de care a dat dovadă în implementarea celor 17 recomandări finale din ianuarie 2017, propuse de Comisia Europeană”.

„Acest raport recunoaște faptul că Bulgaria a continuat să facă progrese constante în implementarea recomandărilor finale pe care le-am propus în ianuarie 2017. Aceste reforme sunt necesare pentru eficiența luptei anticorupție și lupta împotriva crimei organizate. Dacă acest trend pozitiv va continua, iar progresul va fi menținut sustenabil și ireversibil, sunt încrezătpr că MCV poate fi ridicat pentru Bulgaria până la finalul acestui mandat”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.

Este pentru prima dată când Comsia Europeană oferă un termen concret pentru ridicarea MCV în cazul celor două țări aflate sub acest mecanism de control.

În schimb, Frans Timmermans a declarat că, în cazul României, măsurile luate în ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării și au reversat progresul făcut în ultimii 10 ani. Principalele măsuri criticate de Comisia Europeană se referă la modificarea Legilor Justiției, la presiunea pusă asupra independenței magistraților, dar mai ales la presiunile făcute asupra Direcției Naționale Anticorupție.

Comisia Europeană adaugă astfel opt recomandări noi pentru România, care ar urma să „reia progresul reformei și să readucă România pe calea care ar duce la ridicarea MCV”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri