Candidatul pentru Parchetul European, numit prin OUG. T. Toader: Cine a propus-o pe Kovesi?

Data actualizării: Data publicării:
tudorel-toader-reuniune-jai-inquam-ganea (3)
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. Proiectul a fost trimis la CSM, pentru aviz consultativ.

tudorel-toader-reuniune-jai-inquam-ganea (3)
Tudorel Toader a spus că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

"Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel din toate celelalte încă 21 de state. Noi ce facem prin ordonanţa la care aţi făcut referire? Creăm baza juridică legală pentru a selecta în prima etapă cei trei candidaţi, trimitem propunerile la Bruxelles şi acolo se va desemna unul dintre cei trei, unul care va fi procuror european din partea României", a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader: Propunerile trebuie trimise la Bruxelles până pe 31 martie

El a spus că s-a discutat şi se va mai discuta o propunere privind competenţele acestui parchet european, care se va operaţionaliza în noiembrie 2020 şi va avea doar această competenţă: prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene.

"Deja se discută despre posibilitatea extinderii competenţelor spre faptele grave, faptele transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană poate chiar internaţională. Aceasta este situaţia, acesta este stadiul în care ne aflăm. Cei trei candidaţi din partea României, ca unul să fie selectat procuror european din partea României, repet, propunerile trebuie trimise la Bruxelles până pe 31 martie. Termenul era mai scurt, dar a fost amânat până la final de luna martie, aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă pe care l-am trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz consultativ, după cum bine ştim, pe care sperăm să-l primim într-un timp cât mai scurt posibil", a afirmat Toader, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Tudorel Toader: Nu a plecat vreo propunere din partea României 

Referitor la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Toader a spus că nu este vorba despre o propunere plecată de la ministerul pe care îl conduce sau de la Guvern.

"Cine a propus-o? Categoric, potrivit regulamentului, fiecare procuror care crede că îndeplineşte cerinţele legale şi experienţa ş.a.m.d., fiecare procuror care îşi doreşte o astfel de demnitate până la urmă a avut posibilitatea să se înscrie, prin urmare nu a plecat vreo propunere din partea României, Guvernului României. A fost doamna Kovesi şi din câte ştiu eu a mai fost o doamnă procuror, dar permiteţi să nu spun numele acesteia. Prin urmare de la o ţară, nu cunosc, poate nu s-a înscris nimeni, de la altă ţară poate s-au înscris mai mulţi, comisia aceea de 11 experţi independenţi a făcut filtrul pe dosare, a reţinut după o primă evaluare un număr de posibile candidaturi, a făcut interviu, după care lista scurtă despre care se vorbeşte în zilele acestea. Prin urmare, nu este o propunere plecată de la Ministerul Justiţiei sau de la Guvernul României", a spus Toader.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri