Carmen Dan face precizări despre evenimentele din 10 august 2018

Data actualizării: Data publicării:
Fostul ministru de Interne Carmen Dan
Fostul ministru de Interne Carmen Dan FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Fostul ministru de interne Carmen Dan afirmă, referindu-se la evenimentele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, că a primit informaţii din piaţă, dar nu a dat directive legate de modul în care să acţioneze forţele MAI prezente acolo. Ea precizează că procesul de coordonare s-a realizat din teren, nu din „punctul de comandă înaintat”.

Fostul ministru vine cu aceste precizări pe Facebook după ce săptămâna aceasta a fost audiată la DIICOT în dosarul 10 august. Carmen Dan spune că aceste lucruri le-ar fi declarat jurnaliștilor la ieşirea de la audieri, dacă nu ar fi fost perturbată.

Referindu-se la audierea sa în acest dosar, fostul ministru susţine că se aştepta să fie chemat ca martor „la cald”, încă de anul trecut.

Carmen Dan spune că, deşi se afla în concediu în perioada respectivă, era în Bucureşti, „la fix 15 minute de minister” şi a revenit la birou, preluând comanda ministerului „din punct de vedere managerial, nu operativ”.

„Nu ar fi fost deloc normal să nu mă intereseze ce se întâmplă în Piaţa Victoriei. E adevărat, mă aflam în concediu, dar eram în Bucureşti, la fix 15 minute de minister, nicidecum plecată la mare sau la munte. Orice ar spune unii sau altii, eu cred cu tărie că în situaţii de criză, şeful unei instituţii trebuie să fie în instituţie! Am revenit, aşadar, la birou şi, automat, am preluat comanda ministerului din punct de vedere managerial, nu operativ!”, a explicat Carmen Dan.

Ea a subliniat că, la nivelul ministerului, a funcţionat „o componentă de monitorizare a misiunii, nu una de conducere”.

„În ceea ce priveşte organizarea misiunii, informaţiile le-am primit de la cei care au pregătit misiunea, iar pe parcursul desfăşurării acesteia evident că am fost informată cu ce se întâmplă în piaţă. Eu am primit informaţii din piaţă, nu am dat directive legate de modul de acţionare a forţelor prezente din partea MAI! Fluxul informaţional a circulat dinspre piaţă către conducerea MAI, nu invers! Precizez acest lucru pentru că la nivelul ministerului a funcţionat doar o componentă de monitorizare a misiunii, nu una de conducere. Coordonarea s-a realizat din teren, din punctul de comandă înaintat”, susține Carmen Dan.

Despre declasificarea raportului: „Acum, am văzut că se poate. Ce să zic?”

Carmen Dan aduce în discuție și declasificarea raportului despre evenimentele din 10 august, subliniind că peste 90% din document a fost declasificat în mandatul său de ministru. Pe de altă parte, ea spune că în urmă cu un an au existat terţe părţi care nu au dorit declasificarea informaţiilor care le aparţineau, motiv pentru care nu s-a putut declasifica integral raportul. Nu ratează însă ocazia de a-l ataca pe noul ministru de interne, Marcel Vela: „Acum, am văzut că se poate. Ce să zic? Poate că nu m-aş fi îndoit de calităţile de 'negociator' ale actualului ministru, dacă aş fi recunoscut un stil onest şi modest şi deloc populist de a conduce instituţia MAI. Însă când faci confuzii între DSU şi IGSU sau improvizezi ordinea măsurilor ce trebuie luate de Jandarmerie la o manifestaţie publică, e greu să ai credibilitate. Şi ştiu ce spun! Revenind la raport, mai precizez că, dacă după declasificarea sa integrală găseşte cineva vreo implicare a mea în a transmite ordine abuzive, eu sunt prima care cere să le facă publice. Imediat!”, scrie Carmen Dan.

Ea afirmă că regretă actele de violenţă produse atunci în Piaţa Victoriei, insistând însă că „violenţele nu au fost numai de o parte a celor aflaţi acolo".

„Despre desecretizarea comunicaţiilor operative, vreau să le transmit celor care cred ei că ştiu mai bine cum s-au desfăşurat lucrurile, să nu se aştepte să găsească vreo implicare a mea în a da ordine scrise sau verbale ca jandarmii să lovească pe cineva. Astfel de ordine nu există! Regret în continuare orice act de violenţă care s-a produs în Piaţa Victoriei, dar cred că trebuie să ne amintim ordinea corectă, din punct de vedere cronologic, de desfăşurare a lucrurilor. Cred că ar trebui să ne asumăm şi să recunoaştem că violenţele nu au fost numai de o parte a celor aflaţi acolo”, a adăugat fostul demnitar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

(sursa: Agerpres)

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri