Sari la conținut

Consilierul personal al lui Sorin Oprescu a fost arestat

Actualizare 18.30. Consilierul lui Sorin Oprescu a fost arestat.


Solomon Wigler (stânga), în inspecție cu Sorin Oprescu pe un șantier din București.

ACTUALIZARE 12.50. Potrivit procurorilor, consilierul personal al lui Sorin Oprescu primea şpaga chiar în biroul său, de la etajul 14 al Primăriei Capitalei.

Surse judiciare susţin că nu era singura modalitate prin care Solomon Wigler primea "socoata", aşa cum numea chiar el sumele cerute de la oamenii de afaceri. Aceştia dădeau mită pentru a obţine rapid aprobarea planurilor urbanistice pentru trei supermarketuri.

Şi soţia consilierului ar fi implicată în afacerea ilegală, o parte din bani trecând prin contul acesteia. 

ACTUALIZARE 12.00: Wigler Solomon, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, acuzat de DNA că a luat mită 204.000 de euro, a fost suspendat din funcţie, ca urmare a anchetei declanşate de procurorii anticorupţie, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.


ACTUALIZARE 10.50. DNA anunță punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2015, a inculpatului Solomon Wigler, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale).

Comunicatul DNA: „În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.
Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective. 
În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.

În acest context, inculpatul Wigler Solomon a convenit cu martorul denunțător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.
La data de 03 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menționat.

Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri. 
Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri”.


Flagrantul a fost organizat ieri seară, la ora 21.00, în București, iar ordonanța de reținere a fost emisă în jurul orei 01:00.

Solomon Wigler este suspectat că ar fi pretins, în total, 230.000 de euro de la oameni de afaceri interesați să obțină cât mai repede autorizații de construcție și aprobarea unor planuri urbanistice zonale pentru zona Capitalei. Cei 25.000 de euro ar fi fost o tranșă din suma totală.

Potrivit unor surse judiciare, Solomon Wigler și-ar fi traficat influența de care susținea că se bucură în Primăria Capitalei și le-ar fi promis oamenilor de afaceri intervenții inclusiv pe lângă primarul general.  

Pe aceeași temă