Surse: Proiect pentru majorarea pedepselor celor care nu respectă izolarea, adoptat prin OUG în ședința de guvern

Data actualizării: Data publicării:
turcan-orban-sedinta-guvern-gov
Foto: arhivă gov.ro

Un proiect de ordonanță de urgență care prevede majorarea pedepselor pentru persoanele care nu respectă carantina/izolarea urmează să fie adoptat în ședința de guvern de astăzi, arată sursele Digi24.ro. Ședința de guvern are loc prin videoconferință, după ce premierul și miniștrii au intrat în autoizolare.

Proiectul prevede majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile și îi infectează și pe alții.

Dacă infectează o persoană, persoana găsită vinovată ar primi o pedepsă cu închisoarea până la 5 ani, iar daca infectează 2 sau mai multe - închisoare până la 10 ani.

Dacă o persoană a decedat în urma infectării, atunci pedeapsa urmează să fie de închisoare până la 15 ani.

Pedepsele nu se vor aplica retroactiv.

Acest proiect de modificare a articolului 352 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, vine în contextul în care trei parlamentari PNL au transmis la Parlament un proiect în acest sens.

Senatorul Iulia Scântei a scris, miercuri seară, pe pagina de Facebook: „Nu putem tolera lipsa de responsabilitate a unor compatrioți”.

„Este necesar ca fiecare persoană de pe teritoriul României, cetățean român sau străin, să respecte măsurile și restricțiile adoptate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii COVID-19 către un număr mare cetățeni. Împreună cu colegii mei juriști, senatorii liberali Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu, am redactat și transmis Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului Penal (art. 352) prin care sunt majorate pedepsele cu închisoarea pentru toți cei care zilele acestea sau în perioada următoare pun în pericol răspândirea bolilor precum noul coronavirus”, spune senatorul PNL.

Ea spune că acest demers este „necesar și urgent pentru a descuraja pe toți cei care se pun sine pe primul loc și pun în pericol în mod iresponsabil, viața sau sănătatea celoralți cetățeni”.

„Situații precum Gerota, Petroșani sau cea din avionul aterizat din Spania ne arată ca trebuie aplicate inclusiv pedepse cu inchisoarea sau amenzi usturătoare pentru a-i determina pe unii cetățeni certați cu legea și fără simț civic sa fie mai responsabili și mai solidari”, adaugă Iulia Scântei.

Ea face apel și la ceilalți parlamentari să susțină proiectul de modificare. 

„Modificările aduse articolului 352 din Codul Penal nu sunt pentru afirmarea politica sau un act populist. Și in alte tari europene au fost adoptate masuri legislative similare. Este nevoie acum si in Romania de aceste măsuri rapide și ferme pentru a pune la adăpost românii și pentru oprirea propagării lanțului de contaminări”, argumentează senatorul PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri