Sari la conținut

Cristian Poteraș, fost primar în sectorul 6, urmărit penal de DNA

Cristian Poteraș, fost primar al sectorului 6 din partea PNL, a fost pus sub urmărire de procurorii anticorupție sub acuzațiile de luare de mită și spălare de bani în formă continuată.

DNA îl acuză pe fostul primar al sectorului 6 că în calitatea de primar a luat mită de două ori. De asemenea, Poteraș mai este acuzat de săplare de bani în formă continuată.

De asemenea, Aureliana Gîdea, fostă Poteraș, este acuzată în același dosar de spălarea banilor în formă continuată. Iulian Constantin, la data faptei reprezentant al societății SC Tettas SRL, este acuzat de dare de mită. Sub acuzare a fost pusă și firma SC TETTAS SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. 

Concret, în anul 2007, „suspectul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro”.

„Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire)”, arată DNA.

„În perioada 2009 - 2010, suspectul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins și primit de la suspecții Constantin Iulian și SC Tettas SRL București suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziție publică dar și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate. Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare”, mai arată procurorii anticorupție.

Citiți și Rise Project: Europarlamentarul Ramona Mănescu, implicată în retrocedări suspecte de terenuri

Procurorii mai spun că, în total, pe perioada mandatului de primar deținut de suspectul Poteraș Constantin Cristian, SC Tettas SRL a fost,,desemnată” furnizor de echipamente și servicii cu o valoare totală de 37.155.989 lei, din care au fost decontați 30.721.710 lei.

„Suma remisă cu titlu de mită a fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecți”, subliniază anchetatorii.

„În perioada septembrie 2005 - iunie 2006, suspectul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, respectiv președinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activități având drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafața totală de 30.000 mp, situate raza sectorului 6. După obținerea dreptului de proprietate, suspectul Poteraș Constantin Cristian și soția sa de la acel moment, Poteraș Aureliana (actual Gîdea Aureliana), au transferat prin diferiți intermediari și le-au cerut acestora să dețină formal terenurile obținute în modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infracțională și adevărații beneficiari ai tranzacțiilor”, mai arată DNA în rechizitoriu.

În 2015, fostul edil al sectorului 6 Cristian Poteraş a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane. Cu un an înainte, în primă instanță, el a fost achitat de Judecătoria Sectorului 6.

 

Pe aceeași temă