Sari la conținut

DNA: Comisionul de 20%, plătit către Marian Vanghelie sub forma unor contracte nejustificate şi a unor imobile către apropiaţi ai primarului

 

MediafaxFoto

Marian Vanghelie este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. În dosarul său au mai fost reţinute patru persoane: Mircea-Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, Adrian Murgoci, Sorin şi Laura Ciocan, pentru favorizarea făptuitorului și mărturie mincinoasă.

Marian Vanghelie a fost reținut de DNA 

Averea lui Marian Vanghelie, un secret bine păstrat 

Avocatul lui Marian Vanghelie: Are un optimism debordant. În celulă stă cu oameni buni


În ordonanțele de reținere se arată că, în perioada 2007 – prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, ar fi ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).

Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice primarul ar fi perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte, arată DNA.

„Comisionul respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor.

Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani”, potrivit procurorilor.

Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind Niculae Mircea-Sorin) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este Ciocan Laura).

O parte a „comisionului” a fost plătită prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Marian Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri ar fi cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai primarului.

Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind Niculae Mircea-Sorin).

În aceeași perioadă, Marian Vanghelie și Niculae Mircea-Sorin ar fi transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

„Totodată, cei doi ar fi disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale.

De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienței a părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părți sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.

La data de 12 martie 2015, inculpații Murgoci Adrian, Ciocan Laura și Ciocan Sorin au făcut afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate anterior”, mai arată DNA.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.