Sari la conținut

Dosarul #Colectiv | Acţionarul firmei de artificii a aruncat vina pe Adrian Rugină, unul din eroii din club

Daniela Niţă, acţionarul majoritar al firmei care a asigurat jocul de artifii în clubul Colectiv, a încercat să fugă de răspundere şi în faţa procurorilor. Rechizitoriul, prin care a fost trimisă în judecată, arată că a doua zi după incendiu preocuparea sa era să găsească ţapi ispăşitori pentru tragedie.

„În dimineaţa zilei de 31.10.2015 la sediul S.C Golden Ideas Fireworks Artists, în scopul creării unei aparenţe de legalitate a prestărilor de servicii în domeniul efectelor de scenă şi încasării veniturilor de pe urma acestora, precum şi pentru a procura probe în apărarea sa, inculpata Daniela Niţă a produs electronic un înscris. A menţionat ca beneficiară a prestărilor S.C. Event Logistic S.R.L., reprezentată de Adrian Rugină, decedat în urma incendiului şi cu care mai avusese relaţii comerciale. Asta, deşi cunoştea că organizatorul concertului este cu totul o altă persoană, după cum rezultă implicit din declaraţiile sale.”, potrivit rechizitoriului Parchetului General.

Adrian Rugină a murit, în seara incendiului, răpus de fumul gros şi toxic. Ar fi intrat de mai multe ori în club să ajute oamenii să se salveze.

Inculpata Daniela Niţă a susţinut că solicitarea de a asigura spectacol pirotehnic la concertul trupei Goodbye to Gravity i-a fost transmisă telefonic de Adrian Rugină. Împrejurarea nu a putut fi dovedită prin administrarea unei alte probe, se mai arată în rechizitoriul Parchetului General.

Distrugerea de probe este o altă acuzaţie pentru care administratorii firmei de pirotehnice vor fi judecaţi. Chiar în noaptea incendiului, cei doi fraţi ar fi fost la sediul firmei şi ar fi distrus tot ce i-ar fi putut incrimina. Vecinii i-au auzit.

În urma anchetei de ucidere şi vătămare de culpă, procurorii au descoperit nereguli şi în documentele contabile ale firmei de artificii. Mare parte din articolele pirotehnice pe care le comercializa Golden Ideas nu ar fi avut documente de provenienţă, aşa că procurorii au decis să facă cercetări şi pentru evaziune fiscală. Interceptările din dosar confirmă neregulile suspectate de anchetatori.

„C. Niţă: Îşi făcea Dana probleme, aoleu, dar nu ne bagă la evaziune?

Domn: A!

C. Niţă: Şi tatăl tău a zis, măi, cât costă astea? 20 de lei bucata, ce ai măi? E încadrarea ucidere, crezi că fac ei ceva cu 20 de lei ori patru din alea, adică 80 de lei?

Domn: Stai liniştit că la 80 de lei îi dă amendă administrativă, e contravenţie, nu e faptă penală”.

Cei doi administratori ai firmei Golden Ideas şi pirotehnistul care a instalat artificiile în Colectiv sunt judecaţi pentru ucidere şi vătămare din culpă şi distrugere de probe. Pentru moartea a 64 de oameni şi rănirea altor 100 răspund în instanţă şi cei trei administratori ai clubului Colectiv.