Dosarul de mită al lui Sorin Blejnar, retrimis la DNA. Decizia Curții de Apel nu este definitivă

Data publicării:
sorin blejnar
Sorin Blejnar. Foto: Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a dispus miercuri restituirea la DNA a dosarului în care fostul şef ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pentru că că ar fi primit mită 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş. Decizia nu este definitivă.

„În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală dispune restituirea la parchet a cauzei privindu-i pe inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Florea Sorin şi Blejnar Andreea Florentina, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 20/P/2019 din data de 21.08.2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei. În baza art. 275 alin. 1 pct. 4 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicarea încheierii, conform art. 347 alin. 1 Cod procedură penală”, se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.

În august 2019, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, alături de Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor), Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare) şi soţia sa, Andreea Florentina Blejnar.

DNA: Mită ca taxă de protecție

Potrivit DNA, Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea au primit, în perioada mai 2011 - aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de firma SC Excella Real Grup SRL, coordonată de omul de afaceri.

Ajutorul dat de soţia lui Blejnar a constat în primirea banilor destinaţi fostului şef al ANAF de la doi interpuşi ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpaţi au primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar - 1,2 milioane euro, Viorel Comăniţă - 960.000 euro, Sorin Florea - 300.000 euro.

Procurorii DNA arată că sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de Radu Nemeș, care plătea respectiva „taxă”, să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

Sorin Blejnar, condamnat definitiv în alt dosar

Activitatea comercială a societăţii din domeniul comercializării carburanţilor era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea şi vânzarea produselor accizabile s-a desfăşurat în timp, iar sumele obţinute erau date celor trei pe măsură ce banii erau obţinuţi din comercializarea lor fără plata accizelor.

Radu Nemeş a fost condamnat definitiv în aprilie 2019 la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL din Constanţa, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei.

Sorin Blejnar se află în prezent în penitenciar, după ce a fost condamnat într-un alt dosar, în mai 2019, la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar a acceptat din partea omului de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate.

În schimbul banilor, Blejnar i-a cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziţii şi investiţii publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de Berdilă, să primească acele contracte. În schimb, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Sorin Blejnar şi subalternul său ar fi primit 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri