DW: UE a rămas tăcută la situația legilor justiției din România

Data publicării:
florin iordache - gov.ro

Presa străină scrie că România calcă pe urmele Poloniei şi Ungariei în aplicarea unor modificări la Legile Justiţiei care nu ţin cont de criticile venite din toate direcţiile. Într-un articol publicat de Deutsche Welle, este remarcată lipsa de reacţie a instituţiilor europene la adresa României, în comparaţie cu atitudinea fermă luată în cazul celorlalte două ţări.

Deutsche Welle porneşte de la protestele care au acaparat din nou România. „Oamenii sunt uniţi de convingerea că această controversată reformă a justiţiei reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi valorile şi idealurile europene în România.”

Jurnaliştii văd doar două opţiuni pentru împiedicarea acestui scenariu. „Criticii vorbesc despre „o lovitură de stat parlamentară” la adresa justiţiei.

Acum că Legislativul a adoptat modificările, doar preşedintele Klaus Iohannis sau o presiune externă ar putea să oprească reforma", scrie publicaţia germană.

Analiza continuă cu explicaţii despre felul în care schimbările vor îngrădi nu numai independenţa justiţiei, ci şi munca jurnaliştilor de investigaţie.

Şi dacă articolul porneşte de la premisa că România calcă pe urmele Poloniei şi Ungariei, autorul remarcă tăcerea Uniunii Europene când vine vorba despre deciziile luate la Bucureşti. „Până acum, Bruxelles-ul abia dacă şi-a exprimat îngrijorarea, în timp ce Departamentul de Stat al SUA şi mai multe state UE au criticat reforma individual. Dar deocamdată această presiune din afară nu pare să-i fi impresionat pe conducătorii de la Bucureşti.", este concluzia Deutsche Welle.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri