Elena Giorgiana Hosu, propusă de Tudorel Toader procuror şef adjunct al DIICOT

Data actualizării: Data publicării:
Giorgiana Hosu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat numele pe care le propune pentru funcții de conducere la DIICOT și Parchetul General.

Pentru DIICOT, Tudorel Toader propune să-și continue activitatea Elena Giorgiana Hosu, delegată la începutul lunii august de Felix Bănilă, noul procuror șef al DIICOT, în funcția de procuror șef adjunct.

Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015. Magistratul a instrumentat mai multe dosare importante, între care se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Alte dosare instrumentate de procuror sunt: cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”.

Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei.

În 2017, soţul Giorgianei Hosu, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.


De asemenea, Tudorel Toader propune numirea a trei procurori în funcţii de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Antonia Eleonora Constantin - procuror şef al Secţiei Judiciare, Iuliana Nedelcu - procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare, Florena Esther - şef al Secţiei de Resurse Umane şi Documentare.

Potrivit unui comunicat al MJ, în ceea ce priveşte funcţia de procuror şef al Secţiei judiciare penale din cadrul DNA, Ministerul Justiţiei anunţă că nu se va face o propunere de numire pentru aceasta.

Propunerile ministrului Justiţiei au loc în urma organizării unei selecţii în vederea numirii în opt funcţii vacante de conducere din cadrul Parchetului General, DIICOT şi DNA.

Erau anunţate patru funcţii vacante la Parchetul General (procuror-şef şi procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare, procuror-şef şi procuror-şef adjunct al Secţiei de Resurse Umane şi Documentare), trei funcţii la DNA (procuror-şef şi procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, procuror-şef al Secţiei Judiciare Penale), precum şi un post vacant de procuror-şef adjunct la DIICOT.

Urmează ca aceste propuneri să fie transmise Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, în vederea obţinerii avizului consultativ, şi, ulterior, preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea în funcţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri