Înșelăciune de 300.000 de euro, printr-o schemă piramidală. Doi bărbați au fost reținuți

Data actualizării: Data publicării:
catuse bani ancheta FB politie-1

Două persoane acuzate că s-au dat drept brokeri şi au luat banii unor potenţiali investitori au fost reţinute şi vor fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, informează DGPMB într-un comunicatpreluat de Agerpres.

În acest dosar, poliţiştii bucureşteni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi şi Dâmboviţa, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, după ce cinci bărbaţi ar fi pretins că sunt brokeri şi ar fi determinat mai multe persoane să investească diferite sume de bani la bursă, prejudiciul creat fiind estimat la 300.000 de euro, arată sursa citată.

Probele şi indiciile anchetatorilor ar indica faptul că, în perioada ianuarie 2018 - iunie 2019, cinci bărbaţi, cu vârste între 21 şi 48 de ani, sub pretextul că ar fi brokeri, ar fi determinat mai multe persoane să depună diverse sume de bani în anumite conturi bancare indicate de către aceştia, în vederea investirii în diferite instrumente financiare.

Mai mult decât atât, precizează DGPMB, pentru a-şi spori câştigurile şi a recupera sumele investite, persoanele vătămate au recomandat la rândul lor această investiţie şi altora, aceasta fiind o schemă de fraudare în sistem piramidal.

Totodată, în scopul menţinerii în eroare a persoanelor vătămate, cei în cauză foloseau un generator de fişiere ce copia informaţii din surse publice pentru a genera rapoarte cu privire la situaţia financiară a clienţilor cu date despre valorile indicilor bursieri în timp real, pentru a crea aparenţa unor rapoarte de tranzacţionare reale.

În urma studierii extraselor de cont au fost identificate tranzacţii în valoare de aproximativ 300.000 de euro, arată DGPMB.

Persoanele implicate au fost duse la audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) din cadrul Poliţiei Sectorului 1, iar în prezent cercetările sunt continuate pentru fapta de înşelăciune. Doi dintre bărbaţii aduşi la audieri au fost reţinuţi de procurori şi vor fi prezentaţi magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri