Toader: Premierul a semnat. Sesizarea privind refuzul preşedintelui de a o revoca pe Kovesi ajunge azi la CCR

Data actualizării: Data publicării:
180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că sesizarea formulată după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va ajunge în cursul zilei de luni la Curtea Constituţională a României (CCR).

Fotografii: Inquam Photos

Actualizare 14:00. „M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi, sesizarea ajunge la Curtea Constituţională”, a declarat Toader, după întâlnirea cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Ministrul Justiţiei a avut luni, la Palatul Victoria, o discuţie de aproximativ o jumătate de oră cu premierul Viorica Dăncilă, pe tema eventualei sesizări a CCR.


Actualizare 9:00. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni dimineață, referindu-se sesizarea la CCR privind respingerea revocării şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă pe acest subiect, că a dat un draft al sesizării şi că documentul va fi modificat preluând şi din raportul preşedintelui Klaus Iohannis şi că, dacă va fi cazul, vor fi preluate noi propuneri.

„Am dat un draft al sesizării pe care o vom modifica preluând şi parte din raportul preşedintelui României. Dacă va fi cazul, vom prelua eventualele noi propuneri, sugestii”, a afirmat Toader.

Referindu-se la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, Toader a reluat precizarea conform căreia pe acest subiect nu acţionează în nume personal sau în baza unei nemulţumiri personale.

„Nu este nemulţumirea mea pentru că eu nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal, să am nemulţumiri personale”, a declarat ministrul Justiţiei.


Tudorel Toader a declarat vineri că luni va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta şi a da „forma finală” sesizării care va fi depusă la Curtea Constituţională.

„Sesizarea Curţii este în lucru. Noi, la minister, i-am dat o formă pe care trebuie să o modificăm pentru că este normal să ne raportăm şi la raportul făcut de dânsul. Vom integra şi argumentele dânsului. Luni mă întâlnesc cu doamna prim-ministru, îi dau forma finală a proiectului de sesizare a CCR”, a afirmat Tudorel Toader. 

Ministrul Justiţiei a anunţat, după ce preşedintele a respins cererea de revocare a şefei DNA, că Ministerul Justiţiei va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui, apreciind că şeful statului „nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA”.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri decizia de sesizare a Curţii Constituţionale după refuzul său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu există niciun temei şi niciun conflict între Guvern şi preşedinte pentru sesizarea CCR.

„Putem să înţelegem că ministrul Justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat propunerea de revocare, dar de aici şi până la un conflict constituţional este cale lungă”, a afirmat Iohannis.

Sursa: News.ro, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri