Interceptări ale discuţiilor dintre profesorii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, probe la dosar

Data publicării:
dosare instanta mediafax-2

Potrivit surselor citate, ofiţerii Serviciului Român de Informaţii au intrat pe firul cazului de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” în urmă cu aproximativ trei săptămâni şi au plasat microfoane în cancelaria profesorilor, precum şi în alte locuri din unitatea de învăţământ.

În acest context au rezultat ca probe la dosar o serie de înregistrări ambientale ale discuţiilor dintre profesori. Aceste înregistrări au putere probantă şi vor fi folosite la caz, au spus sursele judiciare citate.

Fosta directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Costica Vărzaru a luat bani de la elevi înscrişi la bacalaureat, intervenind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori "permisivi" şi o comisie care să poată fi influenţată în fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă. Procurorii au cerut instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea ei preventivă.

Părinții elevilor dezvăluie practicile de la Liceul Dimitrie Bolintineanu

Membrii noi comisii de examen au venit la liceul Dimitrie Bolintineanu pentru a pregăti examenul de la proba de mâine a bacalaureatului - matematică sau istorie, în funcţie de profil.

La o zi după ce 50 de poliţişti au descins la liceu, elevii se feresc să vorbească despre neregulile anchetate de poliţişti şi de agenţii Seriviciului Român de Informaţii.

„Fraudă cu subiectele, asta e impsibil. În clasa mea nu s-a întâmplat nimic, s-a văzut acolo pe imagini cum ne-au fluturat în faţa plicul sigilat. Au venit de două ori şi au verificat camerele, mergeau”, povestește un elev.

„Niciodată nu s-au cerut bani și sunt surprins de ceea ce s-a întâmplat”, mărturisește alt elev.

Părinţii elevilor spun însă că trebuiau să meargă frecvent cu cadouri la directoare.

Nu se cere. Îi dai tu. Ca să treacă. Dacă nu-i dădeai cadou...”, dezvăluie mama unui candidat la Bacalaureat.

Primele comentarii despre scandalul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu au apărut pe reţelele de socializare. Un fost elev comentează chiar pe pagina de facebook a liceului: „Având în vedere promovabilitatea liceului de anul trecut, doar 54,23% nu mi se pare normal ca acest lucru să fie trecut cu vederea. Trebuie luate măsuri, dar nu trebuie să fie afectaţi elevii care cu adevărat s-au străduit să înveţe şi au fost stresaţi cu această probă”.

Poliţiştii vor lua declaraţii şi elevilor despre care ştiu că au dat bani pentru a fi ajutaţi să treacă de proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Anchetatorii au ridicat ieri toate lucrările şi vor face expertize grafologice care să demonstreze că profesorii le-au scris candidaţilor tezele de bacalaureat. După încheierea probei de ieri, dascălii şi elevii au fost percheziţionaţi, iar poliţiştii au descoperit sute de lei, ascunse în sutienele profesoarelor din comisie. Anchetatorii spun că fiecare candidat trebuia să plătească până la 600 de euro pentru ajutorul dascălilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri