Iohannis contestă la CCR legea privind organizarea judiciară

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis presidency

Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională a României legea privind organizarea judiciară, motivând că Parlamentul a încălcat Constituția și propriul regulament atunci când nu a reexaminat legea după cum a cerut președintele.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, joi, 28 iunie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

În motivarea președintelui la sesizarea depusă la CCR sunt invocate articole din Constituție și din regulament, care stabilesc exact cum se desfășoară procedura de reexaminare a legilor.

Vă reamintim că proiectul a fost contestat de Opoziție la CCR imediat ce a ieșit din Parlament, apoi de președintele României, care a cerut reexaminarea legii și a cerut parlamentarilor să reexamineze o serie de legi, pe care a explicat punctual de ce nu le consideră în regulă pentru a intra în vigoare.

Potrivit sesizării, Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării. În acest context se impune a fi modificate chiar şi unele dispoziţii ale legii care nu au fost în mod expres cuprinse în cererea de reexaminare, dar care sunt în mod indisolubil legate de acestea (Decizia nr. 63 din 13 februarie 2018, paragraful 46).

Prin urmare, şi în privinţa legii adoptate ca urmare a admiterii cererii de reexaminare, în măsura în care un text legal nu a format obiectul reexaminării, el nu poate forma obiectul controlului de constituţionalitate a legii reexaminate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri