Klaus Iohannis critică OUG pe justiție: „Această ordonanță e foarte îngrijorătoare”

Data publicării:
iohannis summit ue steaguri
Foto: presidency.ro

Ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei este una îngrijorătoare. Este reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, după ce Guvernul a adoptat modificările la legile justiției. Şeful statului a lansat de la Bruxelles un atac dur la adresa reprezentantilor PSD-ALDE și la adresa ministrului justiţiei, Tudorel Toader, pe care îi acuză că au modificat legea peste noapte, fără consultări.

„Această ordonanţă este foarte îngrijorătoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat şi n-aş vrea să intru în multe detalii, o să o fac când ajungem cu toţii acasă, dar câteva idei merită menţionate. Bunăoară, pensionarea magistraţilor - este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discuţiei, o reevaluare, n-au făcut-o, ca după aceea ministrul justiţiei să vină, netransparent, fără consultări publice, să schimbe aceste articole, dar măcar dacă le-ar fi schimbat în sensul să fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimica, pur şi simplu le-a amânat”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, unde participă la summitul european.

Șeful statului a mai spus, în legătură cu ordonanța, că s-au introdus „peste noapte” noi condiţii pentru procurori, chestiuni care nu au fost discutate în Parlament şi care nu au fost pregătite şi a atras atenția că se ignoră avize ale CSM.  „Iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă - şi pe bună dreptate - ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări şi ţinând cont şi de opiniile sistemului, or se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva probleme din justiţie”, a punctat Klaus Iohannis.

Citiți și: 

Klaus Iohannis dă vina pe PSD-ALDE pentru scăderea încrederii românilor în UE

Klaus Iohannis verifică legalitatea propunerii Adinei Florea la conducerea DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri