Sari la conținut

A patra amânare la CCR pentru Legea care interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului

A patra amânare pentru Legea 90/2001 are interzice persoanelor condamnate penal să deţină funcţii în Guvern la Curtea Constituţională. Luarea unei decizii a mai fost amânată și în ședințele CCR din 7 martie, 21 martie şi 4 aprilie. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că este cea mai grea soluţie pe care Curtea a avut-o de dat până acum, relatează News.ro.

 

ACTUALIZARE 13.10: Curtea Constituțională a amânat, din nou, cu o săptămână luarea unei decizii privind Legea 90, care le interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în Guvern. Surse din CCR, citate de Agenția News.ro, au precizat că decizia a fost amânată din lipsă de cvorum. 

Următoarea dezbatere va avea loc pe 4 mai. 


Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de către Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

„S-a amânat pentru 4 aprilie, pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a spus preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, după şedinţa din 21 martie.

Preşedintele Curţii a afirmat că au fost ridicate foarte multe probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind „delicată”. 

„Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituţiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale”, a mai spus el.

În urma acestor declaraţii, judecătorii CCR i-au solicitat lui Valer Dorneanu să nu mai facă declaraţii presei, deoarece afectează imaginea Curţii Constituţionale, toate deciziile urmând a fi anunţate prin comunicate de presă.

Surse din CCR au afirmat, la începutul lunii martie, că speţa privind Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului este similară cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată la Legea avocaturii, care la rândul ei interzice avocaţilor condamnaţi penal să profeseze şi care a fost declarată constituţională de CCR pe 4 aprilie.

Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Avocatul Poporului a precizat că „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.