Legea privind organizarea CSM, retrimisă de Klaus Iohannis în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului pentru reexaminare cea de-a doua lege din pachetul de legi ale Justiţiei. E vorba de legea 317, cea care schimbă din temelii organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Klaus Iohannis a pus în practică și ultima cale de atac, reexaminarea, după ce a contestat toate cele trei legi la CCR, iar judecătorii nu i-au dat câștig de cauză. În acest context, șeful statului a sesizat și Comisia de la Veneția cu privire la pachetul de legi. 

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii vizează intervenții legislative substanțiale de natură să afecteze funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii și rolul constituțional al acestuia, de garant al independenței justiției, exercitarea mandatului de membru al acestei autorități publice, precum și funcționarea Inspecției judiciare”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Totodată, legea transmisă la promulgare cuprinde norme contradictorii, trimiteri la dispoziții inexistente în conținutul Legii nr. 317/2004, dispoziții neclare și/sau necorelate între ele și chiar paralelisme legislative, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament”, este un alt motiv pentru care șeful statului cerea reexaminarea legii 317/2004.

Săptămâna trecută, președintele a trimis spre reexaminare către Parlament și legea 304 privind organizarea judiciară, însă aleșii puterii au respins într-o ședință fulger argumentele lui Klaus Iohannis. Este de așteptat ca și în cazul acestei legi să se întâmple același lucru.

Klaus Iohannis mai poate trimite la reexaminare și o a treia lege din acest pachet, respectiv legea 303/2004 referitoare la statutul magistraților.

Citiţi şi:

Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea 

Primul lucru care nu se va schimba după verdictul în cazul Dragnea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri