Sari la conținut

MAI: Polițiștii au dat amenzi de peste 13 milioane de lei în ultima săptămână

Foto: Poliția Română

„În ultima săptămână, în combaterea evaziunii fiscale au fost sesizate 45 de infracțiuni, dintre acestea 13 referindu-se la încălcarea regimului produselor alimentare. S-au aplicat peste 1.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 680.000 de lei, iar valoarea produselor confiscate depășește 71.000 de lei”, a afirmat Monica Dajbog, într-o declarație de presă privind rezultatele obținute în această săptămână de către structurile Ministerului în aplicarea Planului de măsuri „Sărbători de iarnă în siguranță”.

Potrivit MAI, polițiștii de la rutieră au reținut în ultimele șapte zile 2.376 de permise de conducere din care 374 pentru depășirea regimului de viteză și 335 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Totodată, polițiștii au sancționat 12.909 de conducători auto pentru depășirea vitezei legale, 259 pentru consum de băuturi alcoolice și 33 pentru lipsa anvelopelor de iarnă. De asemenea, au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale administratorilor de drumuri pentru neîndeplinirea obligațiilor legale.

În domeniul silvic, în ultima săptămână au fost constatate 100 de infracțiuni. Polițiștii au aplicat 332 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 400.000 de lei și a fost confiscat material lemnos în valoare de peste 180 de mii de lei. În plus, au fost confiscați pomi de Crăciun, transportați fără aviz de însoțire valabil, în valoare de peste 20.000 de lei.

În ceea ce privește articolele pirotehnice, au fost sesizate 19 infracțiuni pentru care s-au deschis dosare penale, s-au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale și s-au confiscat articole pirotehnice în valoare de 2.379 de lei.

Jandarmeria Montană a intervenit în ajutorul a peste 40 de persoane aflate în situații de pericol — turiști rătăciți pe traseele montane sau persoane ale căror autoturisme au rămas blocate din cauza zăpezii. Pentru a veni în sprijinul turiștilor care se vor afla în următoarea perioada în stațiunile montane, Jandarmeria a început de vineri instalarea a 50 de panouri de informare și semnalizare turistică în județele Argeș, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Harghita, Dâmbovița, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Sibiu și Suceava. Panourile oferă informații despre traseele montane și obiectivele turistice din zonă.

În ultima săptămână, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat peste 10.000 de intervenții. Dintre acestea, 5.738 au fost intervenții SMURD, 27 pentru descarcerare, 53 pentru salvarea persoanelor și 464 de alte tipuri de situații de urgență, inclusiv pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice. În total, 5.574 de persoane au fost asistate și 275 salvate de către structurile pentru situații de urgență.

Pompierii au efectuat 643 de controale, fiind identificate 130 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 1.179 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 3.500.000 de lei, iar în cazul a șapte obiective economice s-a luat decizia suspendării funcționării.

La nivelul Poliției de Frontieră continuă controalele amănunțite în punctele de trecere, iar la frontiera verde sunt în desfășurare misiuni de creștere a nivelului de siguranță, inclusiv pe baza unor planuri comune cu Jandarmeria, așa cum se întâmpla în județele Timiș, Caraș-Severin și Arad. Pentru fluidizarea traficului sunt luate măsuri de pregătire a creșterii numărului arterelor de control din punctele de trecere a frontierei și de suplimentare, după caz, a numărului de polițiști de frontieră.

MAI a acționat în ultima săptămână cu peste 26.000 de angajați pentru asigurarea misiunilor de ordine publică și pentru prevenirea faptelor violente.