Mandatul de arestare în lipsă a lui Ghiță, menținut. Decizie definitivă

Data actualizării: Data publicării:
161213_SEBASTIAN_GHITA_ICCJ_03_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Judecătorii Înaltei Curți de Justiţie au decis să menţină arestarea preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiţă.

161213_SEBASTIAN_GHITA_ICCJ_03_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Magistraţii au judecat contestaţia depusă de apărătorii fostului parlamentar. Aceştia susţineau că omul de afaceri a fost dat în urmărire după o decizie care nu era definitivă şi mai spuneau că nu există nicio dovadă că fostul deputat ar fi fugit. Avocaţii au mai spus că nici familia nu are idee unde să îl caute şi nu ştie nimic de el.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis însă definitiv, marţi, arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă, mandatul emis pe numele acestuia în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova, urmând să fie pus în aplicare când fostul deputat va fi găsit.

Sebastian Ghiță a dispărut din 21 decembrie 2016.

Avocatul lui Sebastian Ghiţă a prezentat instanţei o împuternicire semnată de tatăl fostului deputat, arătând că nu mai are nicio informaţie despre clientul său din 16 decembrie, precizează News.ro. 

Avocatul a mai spus că nici familia lui Sebastian Ghiţă nu poate spune unde este acesta. Întrebat de judecătorii din complet dacă familia lui Ghiţă a făcut o sesizare privind dispariţia acestuia, avocatul a spus că un astfel de demers nu a fost făcut.

După deliberări, instanţa a respins contestaţia avocaţilor lui Ghiţă şi a menţinut decizia din 5 ianuarie luată de un complet de trei judecători, de înlocure a controlului judiciar pe cauţiune cu arestarea preventivă în lipsă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie.

La scurt timp după ce ICCJ a decis arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat, Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională. Numele lui Sebastian Ghiţă şi date despre acesta au fost introduse în aplicaţia "Urmăriţi" a Poliţiei Române, la care au acces toate structurile de poliţie din ţară.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că Ministerul de Interne trebuie să răspundă cum a reuşit să dispară Sebastian Ghiţă, ea precizând că DNA dispusese, odată cu controlul judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara, şi ca Sebastian Ghiţă să fie filat de către Poliţia Română.

De la dispariţia lui Sebastian Ghiță, România TV, post de televiziune controlat de acesta, a difuzat mai multe înregistrări în care fostul deputat face acuzaţii grave la adresa procurorului şef al DNA Laura Codruţa 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri