Ministrul Justiției i-a transmis președintelui propunerile de numire a șefilor procurorilor

Data publicării:
robert cazanciuc 5603254-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis azi preşedintelui României, Traian Băsescu, propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Tiberiu Niţu, pentru numirea în funcţia de prim adjunct al procurorului general a lui Bogdan Licu şi a lui Codruţ Olaru pentru numirea în funcţia de adjunct al procurorului general, se arată într-un comunicat al MJ.

Totodată, Ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui şi propunerile pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a Laurei Codruţa Kovesi, a Alinei Bica, pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a Elenei Hosu pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cum a motivat CSM avizarea pozitivă a procurorilor

În urma audierilor desfăşurate în zilele de 8 şi 9 mai 2013 şi a analizei proiectelor de management depuse, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize favorabile pentru toţi cei şase candidaţi propuşi de Ministrul Justiţiei.

Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară procuror general, a primit aviz pozitiv pentru că a avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public, a fost receptiv la criticile formulate de CSM la interviul din noiembrie 2012 şi va colabora cu echipa de conducere, arată CSM în motivarea deciziei.

Secția pentru procurori a CSM a publicat azi pe site-ul instituției motivările hotărâriilor de acordare a avizelor pozitive în cazul celor șase candidați.

Bogdan Licu, Laura Codruţa Kovesi și Codruț Olaru au primit ieri aviz pozitiv cu unanimitate de voturi, în timp ce Tiberiu Niţu, Alina Bica ți Elena Hosu, cu majoritate de voturi.

Citiți motivările integrale ala CSM:

Tiberiu Nițu, aici.

Bogdan Licu, aici.

Codruț Olaru, aici.

Laura Codruța Kovesi, aici.

Alina Bica, aici.

Elena Hosu, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri