Proiect de lege anunțat de Alina Gorghiu: cei care fug de închisoare vor primi 3 ani în plus la condamnare

Data publicării:
Ministrul Justitiei Alina Gorghiu
Ministrul Justitiei Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni, după şedinţa conducerii PNL, că va pune pe agenda guvernului un proiect de lege privind tematica fugarilor, care prevede că cei care nu se prezintă la închisoare în 7 zile după ce au fost condamnați definitiv vor avea o pedeapsă suplimentară, transmite News.ro

Alina Gorghiu a declarat după şedinţa conducerii partidului că și-a informat colegii că în prima şedinţă de Guvern vor reuşi să suplimenteze resursa umană a secţiei de antidrog, din cadrul DIICOT, cu 25 de posturi, în prezent fiind 16 persoane care se ocupă la nivel central, insuficient.

”Acest lucru este absolut necesar pentru a ataca frontal o problemă care este prioritate de agendă nu numai pentru România, ci şi pentru Europa, pentru SUA”, a arătat Gorghiu, adăugând că un raport al Departamentului de Stat al SUA arată că ”după terorism, SUA văd problema drogurilor ca cel mai important atac la securitatea internă”, ea precizând că acest lucru trebuie tratat şi în România, în egală măsură, pentru problema consumului şi a traficului de droguri este una de sănătate publică şi de securitate naţională”.

Ministrul Justiţiei a mai spus că tot joi pe agenda şedinţei de Guvern se va afla şi un proiect de lege privind tematica fugarilor.

”La nivelul lunii septembrie, 110 persoane din România au fost date în urmărire internaţională. Ca atare, am identificat această modalitate de a reglementa suplimentar şi anume în condiţiile în care în 7 zile după ce ai fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare nu te prezinţi pentru a putea fi încarcerat, vei avea o pedeapsă de până la 3 ani, suplimentar, pentru această variantă nouă de reglementare a infracţiunii de evadare”, a anunţat Gorghiu. Ea a precizat că este una dintre măsurile din proiect.

Ministrul a mai spus că va prezenta în şedinţă şi Raportul privind persoanele fugite din România care încearcă să se ascundă de penitenciarele din România şi încearcă să îşi îndulcească existenţa prin alte jurisdicţii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri