Radu Mazăre spune că făcea afaceri în Madagascar cu banii găsiţi de DNA în cont

Data actualizării: Data publicării:
radu mazare_dna_04_INQ_Octav_Ganea

Radu Mazăre a declarat, în faţa judecătorilor Curţii Supreme, că nu a luat mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, cum susţine DNA. Ar fi fost, de fapt, vorba despre un parteneriat pentru o investiţie în Madagascar. Elan Swartzenberg, arestat în lipsă pentru că ar fi intermediat mita, ar fi partenerul fostului edil al Constanţei.

radu mazare_dna_04_INQ_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Fostul primar al Constanţei vrea să îi convingă pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că procurorii DNA greşesc atunci când susţin că a luat mită. Cei 95.000 de euro vitaţi de omul de afaceri Elan Schwartzenberg în contul său ar fi reprezentat restituirea unui împrumut, spune Radu Mazăre.

Am discutat cu Elan despre posibilitatea de a face o investiţie în Madagascar. Când am revenit în Madagascar, eu şi fratele meu am demarat discuţiile cu tribul care era proprietarul terenului. Am luat terenul în concesiune pe numele meu şi pe numele fratelui meu pe o perioadă de 99 de ani”, a declarat acesta în faţăa instanţei.

Anchetatorii au altă variantă: banii, viraţi într-un cont din Israel, proveneau, de fapt, de la un alt om de afaceri, Avraham Morgenstern. Acesta câştigase o licitaţie în Constanţa pentru construirea unui cartier de locuinţe sociale iar Elan Schwartzenberg ar fi fost intermediarul.

Aveam relații profesionale cu Avraham Morgenstern. Nu era ceva special că ne-am întâlnit acasă la mine, mulţi oameni de afaceri sau funcționari din primărie veneau la mine acasă strict pentru discuții profesionale. Cu funcționarii mergeam la prânz în oraș, să discutăm proiecte sau seara în cafenele sau vara pe plajă. La birou stăteam puţin”, le-a explicat Radu Mazăre judecătorilor.

Şi senatorul Alexandru Mazăre, fratele fostului edil, este judecat în acest dosar. Procurorii spun că ar fi primit bani, de la acelaşi om de afaceri israelian. Ar fi vorba de 80.000 de euro care ar fi trebuit să ajungă la Radu Mazăre. Parlamentarul spune că banii ar fi ai iubitei sale:

Judecător: De ce nu ați trecut contul în declarația de avere?

A. Mazăre: Nu erau banii mei, așa că am considerat că nu trebuie să îi declar.

Judecător: Conturile de ce erau şi pe numele dumneavoastră, dacă erau banii iubitei?

A. Mazăre: Pentru că pe vremea aia aveam o relație foarte bună cu iubita de atunci, eram ca două jumătăți de măr.

Judecătorii de la Curtea Supremă au decis să-l audieze în acest caz şi pe Elan Schwartzenberg, dat în urmărire internaţională într-un alt dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri