Sari la conținut

Raportul GRECO. România, printre țările care au regresat în lupta anticorupție

2017 a fost un an sumbru pentru lupta împotriva corupției. Este concluzia organizației anti-corupție a Consiliului Europei, GRECO, şi apare în raportul bilanţ publicat azi. Printre țările care au regresat în lupta anticorupție se află și România.

Documentul spune că lupta împotriva corupţiei a înregistrat un regres anul trecut, iar de vină pentru această situaţie sunt „noi iniţiative legislative din anumite state europene care au răsturnat reformele anterioare care aveau ca scop prevenirea faptelor de corupţie, dar şi reformele deja adoptate şi care pot conduce la încălcarea standardelor anticorupţie ale Consiliului Europei”.

2017 a fost un an negru pentru anti-corupţie. Progresul împotriva corupţiei nu poate fi luat de-a gata. El implică să fii în alertă, pentru că mereu există riscul regresului”, a afirmat preşedintele GRECO, Marin Mrcela, în raport.

Printre statele nominalizate ca exemplu negativ în raportul Greco sunt, în special, Grecia, dar şi România și Polonia, ţări în care reforma în sistemul judiciar stârneşte îngrijorare și temeri legate de un impact negativ asupra independenței justiției printre oficialii europeni.

De altfel, în raport este reamintit şi faptul că Polonia și România au făcut obiectul unei proceduri de evaluare lansată „în circumstanție excepționale” şi în premieră în istoria sa de către GRECO.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader era aşteptat astăzi în Senat, pe tema raportului GRECO, însă acesta a anunţat că va veni la audiere abia pe 9 mai.

Pe aceeași temă