Sari la conținut

Român arestat de FBI. Ziarist american: E cea mai mare mită de care am auzit

În schimbul banilor, Dumitru Martin ar fi încercat să obţină un contract privind baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Dumitru Martin a fost arestat de agenţii FBI pe 1 decembrie, pe aeroportul din San Francisco. Suspectul este fratele fostului prefect de Constanţa, Gheorghe Martin.

El ar fi plătit o primă tranşă, de 100 de mii de dolari, din mita promisă pentru contractul de peste 10 milioane de dolari. Jurnaliştii americani anunţă că Dumitru Martin riscă până la 15 ani de închisoare.

Denny Walsh, reporter la publicația Sacramento Bee, cea care a dezvăluit afacerea, a declarat pentru Digi24:

„Cred că este un caz foarte important. Dacă vorbim despre sumă, este cea mai mare (n. red. mită) de care am auzit. Este prima dată când vorbim despre o sumă atât de mare. Investigaţia a durat aproape un an şi jumătate. 17 luni. Din iulie 2014 până pe 1 decembrie 2015, când a fost arestat. Au fost mai multe întâlniri între cei doi agenţi FBI sub acoperire şi Martin şi alţi reprezentanţi ai firmei sale, Polaris. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru acuzaţiile care i s-au adus este de 15 ani de închisoare. Din experienţa mea, estimez că va primi o sentinţă între 8 şi 10 ani. Va merge la închisoare, asta este sigur. Scapă (n. red. de închisoare) doar dacă va fi declarat nevinovat. Dacă va pleda vinovat şi va fi judecat de un complet de juraţi, va merge la închisoare”.