Sari la conținut
News Alert

Schengen și MCV. Decuplarea României de Bulgaria: Lucrurile sunt de clarificat politic și juridic, spune ministrul justiției

„Lucrurile sunt și politic de clarificat, dar și juridic”, a spus ministrul Robert Cazanciuc, întrebat dacă se poate face o decuplare a României de Bulgaria, în sensul ca una dintre ele să poată scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare ceva mai devreme decât cealaltă. „În momentul de față suntem într-o evaluare în care România se află mult în fața Bulgariei. Lucrurile sunt în mod evident în marje foarte mari față de anii trecuți, ceea ce îndreptățește România să ceară Bruxelles-ului un tratament corespunzător progreselor făcute”, a declarat ministrul. „Se poate traduce printr-o decizie cât se poate de rapidă în alte mecanisme în care România este parte în momentul de față”, a adăugat Robert Cazanciuc, precizând că se referă în primul rând la Schengen.

O aderare parțială la Schengen, probabilă în martie anul viitor

O decizie privind aderarea la Schengen cu frontierele aeriene este posibilă încă din cursul acestui an, susține ministrul Cazanciuc. „Așa cum arată lucrurile în momentul de față, o decizie politică poate fi obținută în acest an, în așa fel încât la începutul anului viitor să putem vorbi de o deschidere în primă fază în zona aeroportuară și portuară”, a declarat Robert Cazanciuc la Digi24.

„Dar există în continuare rețineri în anumite capitale europene pentru a sprijini o asemenea decizie politică”, a avertizat ministrul justiției. „Datoria noastră în țară este să arătăm partenerilor europeni că nu e cazul să aibă asemenea rețineri. Din contră. Prezența României în spațiul Schengen ar aduce un plus de siguranță”, a adăugat Robert Cazanciuc.

Vor fi două consilii Justiție-Afaceri Interne (JAI) anul acesta – unul în iunie și unul în septembrie. Acestea sunt momentele în care se poate lua o decizie politică. „Cred că este puțin devreme să spunem iunie pentru a avea o asemenea decizie, dar este suficient timp până în toamnă pentru a convinge partenerii europeni că nu trebuie să aibă rezerve față de România pentru a deschide porțile Schengen pentru zona portuară și aeroportuară”, a declarat Robert Cazanciuc în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Dacă decizia politică se ia în toamnă, ea va deveni efectivă probabil în primăvară, fiind nevoie de o perioadă de implementare. „Cu siguranță martie poate fi un termen mai mult decât rezonabil. E o așteptare firească, până la urmă, a noastră”, a conchis ministrul Robert Cazanciuc.

Citiți și: 

Boiko Borisov: Bulgaria va depăși România în rezultatele luptei anticorupție
Președintele Bulgariei, despre Schengen: „Am pornit împreună și dacă vom fi separați, niciunul dintre noi nu va mai fi privit cu încredere”
Bulgarii, invidioși pe reformele din Justiție ale României