Sari la conținut

SUA oferă recompense de 1,75 milioane de dolari pentru prinderea a doi români căutați de FBI

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti, se oferă o recompensă în valoare de până la 1.000.000 de dolari pentru Nicolae Popescu, presupus organizator al unei scheme de fraudă cibernetică prin care se plasau pe website-uri americane de comerţ electronic numeroase anunţuri convingătoare de vânzare de maşini, motociclete, bărci şi alte bunuri de mare valoare care nu existau în realitate. Victimelor li se cerea să transfere bani în conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducătorilor organizaţiei, în România. Este posibil ca această conspiraţie să fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari, precizează Ambasada SUA.

De asemenea, autoritățile americane oferă o recompensă de până la 750.000 de dolari pentru informaţii despre Dumitru Daniel Bosogioiu, care, aparent, a fost un membru-cheie al schemei.

Atât Popescu, cât şi Bosogioiu sunt căutaţi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) pentru acuzaţii care includ conspiraţia în vederea comiterii de infracţiunicu consecinţe deosebit de grave – transferuri frauduloase, spălare de bani, falsificare de paşapoarte şi trafic cu însemne contrafăcute, precum şi pentru acuzaţii de transferuri frauduloase substanţiale şi spălare de bani.

FBI l-a inclus marți pe Nicolae Popescu pe lista celor mai căutaţi infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Creată în 2013, această listă reflectă cele mai grave infracţiuni cibernetice comise în întreaga lume. Ameninţările cibernetice sunt considerate acum o principală ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA.

Oricine deţine informaţii despre aceste persoane ar trebui să contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Puteţi de asemenea să furnizaţi indicii electronic, la tips.fbi.gov. Toate informaţiile vor rămâne strict confidenţiale.

Mai multe informaţii despre Popescu şi Bosogioiu se pot găsi pe pagina de internet a Programului de Recompense pentru Informaţii despre Organizaţiile Infracţionale Transfrontaliere, la adresa www.state.gov/tocrewards.

Congresul american a înfiinţat Programul de Recompense (TOC) în 2013, pentru a sprijini eforturile de destructurare a organizaţiilor infracţionale transfrontaliere şi a-i aduce pe conducătorii şi membrii acestora în faţa justiţiei. Biroul de Combatere Internaţională a Drogurilor şi Aplicare a Legii (INL) administrează programul în coordonare cu alte agenţii federale americane. Acesta este un element cheie al Strategiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Transfrontaliere a Casei Albe (Strategy to Combat Transnational Organized Crime).