Tehnici de ofițer de informații, folosite pentru a trimite mesaje de amenințare Emiliei Șercan

Data actualizării: Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Foștii șefi ai Academiei de Poliție s-ar fi folosit de cunoștințele tehnice pe care fostul prorector le-a dobândit când era ofițer de informații, astfel încât autorul mesajelor de amenințare la adresa jurnalistei Emilia Șercan să nu fie depistat, arată DNA.

Potrivit rechizitoiului transmis de DNA la solicitarea MEDIAFAX, jurnalista Emilia Șercan a publicat, în perioada martie-aprlie 2019, mai multe articole care vizau în mod direct acivitatea lui Adrian Iacob, rector al Academiei la acel moment.

Astfel, la data de 25.03.2019 partea civilă a publicat pe pagina de internet un articol în care arăta că teza de doctorat a chestorului Iacob Adrian, rectorul academiei, este plagiată în procent de cel puțin 70%. Ulterior, pe 10 aprilie, partea civilă a publicat un nou articol în care a detaliat care ar fi consecințele pierderii titlului de doctor pentru cadrele universitare suspectate de plagiat din cadrul Academiei de Poliției, respectiv imposibilitatea de a mai activa în cadrul învățământului universitar. În cuprinsul articolului, partea civilă a mai susținut că în interiorul instituției nu s-a dorit niciodată o analiză reală a tezelor de doctorat”, mai precizează procurorii DNA.

Adrian Iacob i-ar fi cerut lui Gheorghe-Adrian Bărbulescu, ofițerul care i-a trimis mesajele de amenințare jurnalistei, să caute pe internet informații compromițătoare la adresa Emiliei Șercan.

Pe de altă parte, Iacob Adrian a încercat să documenteze o eventuală suspiciune de plagiat în legătură cu lucrările publicate de partea civilă (Emilia Șercan, n.r), urmând ca informațiile să fie folosite pentru discreditarea acesteia. Inițial, inculpatul Iacob Adrian i-a cerut inculpatului Bărbulescu GheorgheAdrian să identifice lucrările de licență și disertație a (...) pentru a putea fi verificate antiplagiat, dar acesta din urmă a identificat doar cartea cu titlul (...), publicată de partea civilă și care relua în esență teza de doctorat a acesteia”, mai precizează sursa citată.

Întrucât lucrarea în forma unui fișier electronic de tip PDF, care nu putea fi analizat de softurile antiplagiat deținute de Academie, Iacob i-a cerut lui Bărbulescu să o transcrie în format Word.

În rechizitoriu se arată că fostul prorector și rector l-au convins pe ofițerul de poliție să trimită mesaje de amenințare jurnalistei pentru a-i cere să oprească ancheta.

Fostul prorector s-ar fi folosit de cunoștințele tehnice dobândite în perioada în care a fost ofițer de informații astfel încât autorul mesajelor să nu fie depistat.

În acest scop, ambii ofițeri superiori au avut mai multe discuții cu Bărbulescu Gheorghe-Adrian, atât împreună cât și separat, prilej cu care l-au asigurat că nu va putea fi depistat de organele de urmărire penală. (...) Modalitatea în care urmau să fie transmise aceste mesaje, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor, a fost concepută de către Marcoci Petrică-Mihail (fostul prorector) folosindu-se de cunoștințele tehnice dobândite în calitatea sa anterioară de ofițer de informații”, arată DNA.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, pe 18 septembrie, sub control judiciar, pe fostul rector al Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi pe fostul prorector al instituţiei, Mihail Marcoci, pentru instigare la șantaj.

Ofițerul care a scris mesajele la cererea foștilor șefi din Academie, Adrian Bărbulescu, a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, astfel încât cauza a fost disjunsă.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
Digi FM
După 2 divorțuri, Marian Drăgulescu și-a cerut actuala iubită în căsătorie. S-a întâmplat într-un balon cu...
Pro FM
Katy Perry, o nouă apariție pe plaja din St Tropez. Artista și-a etalat silueta în timp ce se distra cu fiica...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Adevarul
Modul excentric în care Elena Lasconi oficiază căsătoriile, subiect de discuții pe Internet. „Circ! Primarul...
Newsweek
Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare
Digi FM
“Am râs mult, am și plâns. Viața e mult mai frumoasă când iubești și te simți iubită”. Andreea Raicu a...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...