Tudorel Toader, la al patrulea mesaj pe Facebook despre OUG 92: „Va fi șters peste o zi!”

Data actualizării: Data publicării:
ministrul justitiei tudorel toader face declaratii de presa
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat luni o serie de mesaje pe pagina de Facebook despre OUG 92 privind legile justiției și raportul Comisiei de la Veneția. În mod inedit, el a precizat că va șterge mesajele după o oră. El este oficial în concediu.

181015_TUDOREL TOADER_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Declarații făcute de Tudorel Toader după adoptarea OUG privind legile justiției. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare. Ministrul justiției continuă seria mesajelor pe Facebook. De această dată, mesajul postat la 14:28 va fi șters abia marți.

„Răspuns pentru cei care nu pot să înțeleagă mecanismele statului de drept: pauza de documentare! PS: mesajul va fi șters peste o zi!”, a scris el.


Actualizare. Tudorel Toader a șters și al doilea mesaj și a publicat un altul, al treilea - la ora 1:22, fiind un nou răspuns „celor care nu vor să priceapă”.

„Nu poți să te declari împotriva pensionării anticipate a magistraților la 20 de ani de activitate, dar și împotriva OUG fără de care soluția legislativă ar fi intrat în vigoare în ziua următoare!”, a sscris ministrul de această dată.

Deocamdată este neclar dacă Tudorel Toader va continua cu aceste mesaje care se „autodistrug”.


Actualizare. Tudorel Toader a șters mesajul ințial și a repostat un altul, la ora 12:22: „Un membru titular al Comisiei de la Veneția nu poate să vorbească în numele Guvernului din care, eventual face parte - în caz contrar, ar participa într-o dublă calitate!”


Răspuns pentru cei ce nu vor să înțeleagă: Comisa de la Veneția nu a luat în discuție modificările survenite prin OUG pentru modificarea legilor justiției. Un astfel de aviz ar urma să fie adoptat la plenara din decembrie 2018!

PS: mesajul va fi șters peste o oră!”, a scris Toader, pe Facebook.

Citiți și Tudorel Toader și-a luat de luni 4 zile de concediu

Ministrul justiției a postat, duminică, pe pagina de Facebook, niște „simple precizări” - destul de ample, însă - în care spune că ordonanța de urgență pe legile justiției, care a stârnit atâtea controverse și temeri, nu se aplică retroactiv.

Precizările par să fie destinate președintelui sau în orice caz sunt puse în contextul schimburilor acide de replici care au avut loc în ultimele zile între Klaus Iohannis și Tudorel Toader. Cel puțin așa sugerează ministrul, atunci când spune că „Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască” aspectele pe care el le prezintă sub titulatura de „simple precizări”.

Tudorel Toader spune că OUG de modificare a legilor justiţiei este o lege civilă, nu penală şi prin urmare nu se poate aplic retroactiv. El precizează că cerinţa de vechime pentru PICCJ este incidentă procurorilor delegaţi, iar pentru viitor se va aplica tuturor celor care vor să lucreze în PICCJ.

Judecătorul Cristi Danileț a reacționat la aceste precizări și a scris că „Ordonanța e adoptată oficial luni, iar interpretarea ei se face duminică pe Facebook de către emitent?! Și, de fapt, ce ne spune ministrul? Un truism: că doar legea penală poate retroactivă, de parcă noi nu am ști. Problema este că Ordonanța spune altceva: ea se referă în mod expres și la procurorii numiți la DNA și DIICOT pe vechile condiții de vechime înainte de ziua de joi, când au intrat în vigoare noile condiții de vechime, mai aspre”.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

Citiți și Reacții după raportul dur al Comisiei de la Veneția pe tema modificării legilor justiției în România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri