Explicații privind ordinul cu regulile pentru școli. Tătaru: Triajul observațional făcut de părinți, adus la cunoștință profesorilor

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Foto: gov.ro

Ministerul Sănătății a publicat marți proiectul de ordin de ministru care conține măsurile propuse pentru începerea școlii. Proiectul este în dezbatere publică. În ordin este prevăzut ca în prima zi de şcoală, preşcolarii și elevii să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere, care va fi predată cabinetului medical şcolar/persoanei desemnate. Ministrul Nelu Tătaru a declarat că "dacă putem spune că un părinte își cunoaște cel mai bine copilul, atunci va fi înțeleasă și declarația pe propria răspundere pe care ar trebui să o semneze părinții pentru școală".

"Există un set de reguli atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, cât și ce ar trebui să facă corpul didcatic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și epidemiologic. Acest ordin va deveni funcțional în măsură în care trecerea în Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede".

În ceea ce privește declarația pe care părinții trebuie să o semneze, ministrul Tătaru a explicat faptul că „dacă putem spune că un părinte își cunoaște cel mai bine copilul, veți înțelege și această declarație”, adăugând că „triajul observațional” pe care îl face părintele trebuie adus la cunoștință „la tot ce înseamnă medicină școlară și învățătorului sau dirigintelui”.

În ordin este prevăzută distanțarea fizică de minim 1 metru între elevi, mai mică decât cea prevăzută pentru profesori. "În condițiile în care ECDC și INSP au ajuns la evalurea siguranței în condițiile în care să păstrăm și masca și dezinfectantul în clasa, distanță de 1 metru este suficientă. Noi avem și studiile făcute în țările europene, multe dintre ele renunțând la această distanță de un metru, neavând spațiu suficient, dar adaptând acele separatoare din plastic sau păstrând cu strictețe acele reguli cum sunt dezinfectanții și măștile", a declarat ministrul Tătaru.

Citește și: Cum începe școala pe 14 septembrie în fiecare localitate. Scenarii pentru cursuri în caz de Covid

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri