Video Locuitorii unei comune din Prahova s-au trezit cu maşinile şi curţile acoperite de un praf alb. Oamenii se tem pentru sănătatea lor

Data publicării:
Locuitorii unei comune din Prahova s-au trezit cu maşinile şi curţile acoperite de un praf alb
Locuitorii unei comune din Prahova s-au trezit cu maşinile şi curţile acoperite de un praf alb. Foto: Captură Digi24

De trei zile, locuitorii din comuna Brazii de Sus, din Prahova, se plâng de un praf alb, fin și înecăcios, care le-a acoperit mașinile, casele și grădinile. Pulberea a fost eliberată în aer de rafinăria din comună iar oamenii sunt îngrijorați pentru sănătatea lor.

Localnicii din Comuna Brazii de Sus spun că nu mai pot închide ochii de teama unui praf de culoare albă care le-a acoperit curțile și grădinile. Praful alb este vizibil pe drum, pe plante, pe case și în special pe mașini. Este fără miros și fiind atât de fin provoacă mari dificultăți de respirație.

Pentru că nu au primit nicio informare, localnicii au devenit îngrijorați pentru sănătatea lor.

Localnic: Toate plantele sunt albe, ți-e și frică să le mănânci, practic. M-am dus ieri în vie să iau niște frunze de viță, e imposibil.

Localnic: Și când respirai așa, te înecai așa, parcă te și ustura.

Pe de altă parte, autoritățile au sesizat problema și spun că praful răspândit în atmosferă nu este toxic.

Radu Leonaș - primarul comunei Brazi: Acum câteva zile, vreo trei-patru zile, a avut loc o avarie la Petrobrazi. Ei sunt în sistem de pornire după revizia care a fost planificată și am înțeles de la conducerea Petromului și reprezentanții acelei societăți că a fost pierdut un catalizator, așa se cheamă praful respectiv care a apărut pe raza comunei, mai exact pe raza satului Brazii de Sus.

Din informațiile pe care le avem, nu este toxic. S-a mai întâmplat acest fenomen și acum patru-cinci ani când a mai fost revizia.

Florin Diaconu - Sef APM Prahova: Am fost și noi notificați, știm, s-a făcut monitorizare, nu au ieșit depășiri, deci nu sunt nici periculoase, v-am spus - sunt de la catalizatori nepericuloși care au fost aruncați în aer, a fost un incident, o cădere de curent.

Acesta nu este primul incident. În anul 2022, aceeași rafinărie a avut o cădere de tensiune din stația electrică proprie, care a eliminat același praf alb în atmosferă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri