Meniu de lux cu tort şi specialităţi greceşti şi sârbeşti pentru deţinuţii din Craiova

Data actualizării: Data publicării:
Prison concept. Jail bars and handcuffs, dark background. 3d illustration
FOTO: Getty Images

Peste o mie de deținuți încarcerați în cele trei penitenciare din Craiova au meniu festiv de Revelion, cu sarmale, specialități grecești, piftie și chiar tort. În plus, în perioada sărbătorilor, deținuții au primit acces nelimitat la televizor.

În bucătăriile închisorilor din Craiova este forfotă ca în restaurante. Angajații din penitenciare care se ocupă de hrana deținuților sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa de Revelion.

La Penitenciarul Craiova, considerat unul dintre cele mai sigure din țară, aproape 700 de deținuți vor vedea focurile de artificii prin gratiile de la geamuri, dar vor simți bucuria sărbătorilor la masă.

„În 31 decembrie, la prânz, vor primi ciorbă ardelenească cu os de porc, lahanorizo cu carne, o specialitate grecească, iar seara vor avea în meniu orez sârbesc cu carne de porc, murături asortate și plăcintă cu mere la desert”, a declarat, pentru Mediafax, Andrei Oțel, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova.

La Centrul de Detenție Craiova, 168 de minori vor petrece Revelionul departe de familii și prieteni. Angajații de aici încearcă, însă, să creeze o atmosferă de sărbătoare în sala de mese, pe care au decorat-o cu un brad împodobit cu globulețe și luminițe, sub care au așezat, simbolic, câteva cutii de cadouri. Tinerii pedepsiți pentru că au încălcat legea vor avea și pe mese bucate alese: de la ciorbă de perișoare, sarmale și friptură, până la tort.

Cei care sunt bolnavi sau cărora religia le interzice să mănânce carne de porc vor primi carne de vită. Toate preparatele au fost gătite de angajații Centrului de Detenție. Pentru masa fiecărei persoane, statul cheltuie 7,11 lei, au declarat reprezentanții Centrului de Detenție Craiova.

„Centrul de Detenție Craiova custodiază, în prezent, 168 de persoane internate. Ca în fiecare an, persoanele internate beneficiază de un meniu adecvat perioadei de sărbătoare, conform normelor de hrănire în vigoare, alocate pentru fiecare persoană internată. La masa de Revelion li se va servi un meniu format din: ciorbă de perișoare, piure de cartofi cu carne de porc și sos, iar ca desert, cremă de zahăr ars. La masa de seară, aceștia vor primi pilaf de orez cu carne și tort de biscuiți. Pentru data de 1.01.2020 li se vor servi, la masa de prânz, ciorbă de vită, sarmale și gogoși, iar pentru masa de seară, piure de cartofi cu carne și macaroane cu brânză. Toate aceste preparate culinare sunt pregătite în bucătăria proprie a Centrului de Detenție Craiova”, a declarat, pentru Mediafax, Daniel Frimu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Detenție Craiova.

La Penitenciarul Pelendava, situat la marginea Craiovei, cei 319 de deținuți nu au garduri de sârmă ghimpată, au însă interdicții impuse de lege, așa că își vor petrece și ei Revelionul sub stricta supraveghere a polițiștilor. Totuși, spre deosebire de zilele obișnuite, când la ora 22.00 televizoarele se închid automat, acum vor putea urmări încontinuu petrecerile de Anul Nou.

Și pe mese vor fi bucate de sărbătoare. Angajații penitenciarului le-au gătit sarmale, piftie, ciorbă de perișoare, friptură cu cartofi țărănești și cozonac.

„Pe durata sărbătorilor de iarnă, persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Craiova Pelendava beneficiază de program prelungit în ceea ce privește accesul la apararatele tv. Cu ocazia Anului Nou, persoanele private de libertate vor beneficia de meniu festiv, cu respectarea prevederilor Ordinului Nr 3146/C/2018. (...) Precizăm faptul că persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrană în mod diferențiat, în principal în funcție de activitățile pe care le desfășoară, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale”, a spus Carmen Urziceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova Pelendava.

Potrivit reprezentanților închisorii, meniul fiecărui deținut costă între 6 și 8 lei.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bilețelul cu care Mihai Eminescu a murit în buzunar. Ultimele sale cuvinte au fost...
Digi FM
De la huiduieli, la aplauze. Ce spune un psiholog despre cele două concerte ale trupei Coldplay de la...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Anunțul făcut de Nicușor Dan la Digi FM. De ce a renunțat la stimulentele de căsătorie în București
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...