Cioloş: Un guvern care este emanația partidelor care au majoritate și este susținut de partide este politic

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos fb
Foto: gov.ro

Şeful Guvernului a reiterat că nu va candida la alegerile parlamentare, dar „asta nu înseamnă că nu mă interesează ce se va întâmpla la aceste alegeri”. Într-un interviu acordat Agerpres, Cioloş admite că România are nevoie de schimbare profundă şi îi încurajează pe cei care cred, la rândul lor, asta să se implice în politică. 

dacian ciolos fb
Foto: gov.ro

Iată mai jos principalele declaraţii ale premierului Dacian Cioloş:

*Nevoia de schimbare şi intrarea miniştrilor în politică. "Principalul mesaj este că eu cred că România are nevoie de o schimbare în modul de a face politică, că această schimbare nu o poate face un om și că aceasta presupune ca acei oameni care o doresc să se implice. Eu mi-am asumat și m-am implicat încă din noiembrie, asumându-mi acest rol de prim-ministru și am spus atunci că, tocmai pentru a păstra credibilitatea abordării echilibrate a acestui Guvern, nu voi candida la aceste alegeri parlamentare. Asta nu înseamnă că nu mă interesează ce se va întâmpla la aceste alegeri parlamentare și de aceea eu îi încurajez pe toți cei care își doresc o schimbare în România, să o facă. Faptul că sunt deja prezenți pe rețelele de socializare sau în spațiul public, în general, e un lucru bun. Cred că această generație nouă, tânără, care își dorește schimbarea în România, își asumă din ce în ce mai mult această dorință, nu doar în mod pasiv, ci și în mod activ. Eu mi-aș dori să văd cât mai mulți dintre acești oameni pe listele partidelor politice, care partide politice cred că trebuie să înțeleagă, măcar în ultimul ceas: credibilitatea lor ține nu doar de discursurile șefilor partidelor, dar și de programul pe care îl vor propune și, mai ales, de listele pe care le vor propune".

*Întrebat dacă este de acord cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit căruia din toamnă România are nevoie de un guvern politic. "Păi eu cred că într-o democrație... altfel nu văd de ce am mai face alegeri. Alegerile au tocmai rolul de a stabili o majoritate în Parlament care apoi să propună și să susțină un guvern. Atâta vreme cât acest guvern este emanația partidelor care au majoritate și este susținut de aceste partide, este un guvern politic".

*Sănătate. "În domeniul sănătății am făcut lucruri care n-au fost făcute de mulți ani de zile, această reechilibrare a salariilor, inclusiv clarificarea situației gărzilor suplimentare. Venim acum și cu o abordare de investiții în domeniul sănătății, investiții în spitale, care va fi o abordare pe termen mediu și lung".

*Învăţământ."În domeniul educației am început, la fel, anumite lucruri. Cu abordarea politicii de salarizare, chiar dacă n-am putut merge atât de departe, în prima fază cât am mers în domeniul sănătății, dar e o abordare clară. Formarea profesională și formarea duală, care este esențială în momentul de față pentru a putea atrage investitori".

*Administraţie. "Mi-aș fi dorit să mergem mai departe cu reforma administrației. Din păcate, n-am fost pregătiți aici, n-a fost nici suficientă ambiție din partea miniștrilor care ar fi trebuit să abordeze lucrurile acestea mai frontal. Dar și acolo au început lucrurile pentru că, pe baza strategiei funcției publice, a strategiei în administrația publică locală, care e în pregătire, a strategiei privind formarea profesională în administrație, urmează să modificăm mai multe legi prin care vom introduce anumite elemente de reformă pe care le aveam prevăzute inițial și lucrul acesta îl vom face până la sfârșitul mandatului".

Interviul integral, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri