Sari la conținut

Ministerele care nu au reușit să cheltuiască banii recuperați de procurori

Două milioane de euro, bani confiscaţi de Agenţia Bunurilor Indisponibilizate în urma proceselor de corupţie, au fost irosiţi de mai multe instituţii din România. Sumele au ajuns în visteria ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, dar nu au fost cheltuite până la finalul anului, aşa că s-au întors la bugetul de stat. Au existat şi cazuri în care banii au fost folosiţi pentru tehnici de interceptare, sisteme de supraveghere video sau renovări de clădiri. În total, ANABI a virat, anul trecut, peste 20 de milioane de lei către cinci ministere din România.

Primele sume au fost livrate în 2016. Guvernanţii aveau timp un an să le cheltuiască.

„În 2016, Ministerul Educaţiei a încasat 4 milioane de lei. Nici măcar un leu din aceşti bani nu a fost cheltuit”, relatează Francesca Simionescu, jurnalistă Digi24.

„Dacă în 2016 Ministerul Educaţiei nu a cheltuit niciun ban, eu vă rog să-i întrebaţi pe cei doi miniştri tehnocraţi de ce nu s-au cheltuit banii”, spune Liviu Pop, fost ministru al Educației.

„Ministerului Sănătăţii i-a fost repartizată aceeaşi sumă de bani, peste 4 milioane de lei. Conform datelor Agenţiei, nici aici nu s-a cheltuit nimic din banii primiţi”, relatează Francesca Simionescu, jurnalistă Digi24.

Ministerul Public a primit 15 procente din suma totală, adica undeva la 3 milioane de lei. Din acești bani a cheltuit doar 936 mii de lei, pe sisteme de interceptare destinate DIICOT. Ministerul Afacaerilor Interne a reușit să cheltuiască 3 milioane de lei, banii primiți de la agentie anul trecut. Din ei a plătit întreținerea elicopterelor pe care le are, orele de zbor, dar a cumpărat şi un sistem video performant”, relatează Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.

Tot cu ajutorul banilor confiscaţi de Agenţia de Bunuri Indisponibilizate a fost renovat şi Palatul Justiţiei din Prahova şi au fost făcute mai multe campanii de prevenire în justiţie.

ANABI funcţionează de doi ani. Este o agenţie subordonată Ministerului Justiţiei. Rolul ei este de a executa bunurile confiscate în urma proceselor de corupţie. Banii obţinuţi merg spre diferite ministere, care îi pot, teoretic, folosi. Ce rămâne necheltuit la finalul anului se întoarce la bugetul de stat.

Pe aceeași temă