Ministrul Sănătăţii anunţă proceduri noi pentru preţul la medicamente. Când va fi reluată imunizarea cu hexavalent

Data actualizării: Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Mecanismul de stabilire a preţurilor la medicamente va fi reglementat în perioada imediat următoare, susţine ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres. Potrivit lui Vlad Voiculescu, un ordin în acest sens va fi dat în câteva zile. Totodată, imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent ar putea fi reluată în mai puțin de două săptămâni, a anunțat Ministerul Sănătății, conform News.ro

<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
Foto: Gulliver/Getty Images

Modul în care vor fi fixate preţurile la medicamente va fi reglementat printr-un ordin pe care ministrul Sănătăţii îl va semna în zilele următoare, a declarat Vlad Voiculescu.

"În ultimi ani, au dispărut de pe piață mai mult de 1.000 de medicamente. În acest moment, CANAMED conține vreo 4.500 de poziții, ceea ce este puțin. Înseamnă că unele companii au decis pur și simplu să nu mai vină în România sau să-și retragă produsele din România. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de prețuri, pe de altă parte cu lipsa de predictibilitate a acțiunilor statului. Încercăm să îmbunătățim mecansimul de prețuri. În următoarele zile vom avea un ordin de ministru care reglementează mecanismul de prețuri, cât și câteva alte aspecte care să asigure accesul pacienților la medicamente — un sistem de raportare a lipsei medicamentelor, un sistem de monitorizare a stocurilor disponibile și măsuri coercitive. Pentru a asigura din nou încrederea, unde nu există bunăvoință vor trebui luate măsuri, fie că este vorba de lucruri în curtea statului, fie că este vorba de partenerii privați", a afirmat Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.

Ce se întâmplă cu vaccinarea

„Astăzi (marţi, n.r.) a fost semnat contractul pentru achiziţia a 255.000 doze de vaccin hexavalent (Hexaxim, produs de Sanofi), pentru continuarea imunizării copiilor cu vârste de 2, 4 şi 11 luni, precum şi pentru recuperarea celor care nu au fost vaccinaţi din lipsa vaccinului", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Laurențiu Colintineanu, pentru News.ro.

Laurenţiu Colintineanu a precizat că vaccinul, achiziţionat în sistem de urgenţă, va fi distribuit în perioada imediat următoare Direcţiilor de Sănătate Publică.

„Vaccinul a fost achiziţionat în sistem de urgenţă, prin UNIFARM, pentru nevoi speciale. Sperăm ca, în şapte-zece zile, să fie deja distribuit Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi celei a Municipiului Bucureşti", a adăugat Colintineanu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara, la sfârşit lunii august, într-un interviu acordat News.ro, că ministerul va importa în funcţie de nevoi vaccinul hexavalent, deoarece acordul-cadru pentru furnizarea lui a fost reziliat.

„La vaccinul hexavalent am avut un acord-cadru, cu un preţ bun, cu o companie (Polisano - n.r.) care are probleme. Am încercat să profităm de acel preţ bun şi am aşteptat, dar, din păcate, lucrurile nu s-au îndreptat, compania ne-a notificat că nu poate livra acele medicamente, aşa că singura măsură este rezilierea acordului şi să importăm pe nevoi speciale. Important, dincolo de preţ, este accesul pacienţilor la medicamente", spunea Vlad Voiculescu.

Acordul cu Polisano a fost denunţat după ce firma a anunţat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, în condiţiile în care datoriile Polisano către producător sunt de câteva milioane de euro, declarau, pentru News.ro, în 21 august, oficiali ai Ministerului Sănătăţii.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că vaccinul hexavalent cu care sunt imunizaţi bebeluşii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei şi hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar fi trebuii să îl primească de la Direcţiile de Sănătate Publică şi să îl administreze, gratuit, în cadrul programului naţional de imunizare.

De asemenea, și în luna aprilie a fost o criză a vaccinului hexavalent. Atunci Ministerul Sănătăţii a spus că disfuncţionalităţile în livrarea dozelor pentru imunizarea bebeluşilor s-au datorat imposibilităţii producătorului de a-l produce şi a-l pune la dispoziţie în timp util.

MS preciza atunci că, potrivit acordul cadru, până la sfârşitul acestui an, distribuitorul trebuie să mai pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 400.000 de doze de vaccin. În luna ianuarie, au fost aduse în ţară 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri