Ministerul Sănătății: Legislaţia interzice în mod explicit reutilizarea stimulatoarelor cardiace

Data publicării:
Pacemaker implanted in the chest. Frontal chest x-ray.
Foto: Profimedia

Ministerul Sănătăţii a transmis că legislaţia interzice în mod explicit reutilizarea stimulatoarelor şi defibrilatoarelor cardiace, iar dispozitivele găsite la Spitalul „Sfântul Spiridon” aveau înscrisă această interdicţie pe ambalaj.

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului,” a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit ministerului, art 4 prevede că „este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă. Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate.”

În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează, a precizat Ministerul Sănătății.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri