Nicușor Dan spune că Primăria Capitalei are bani pentru majorarea subvenției dacă prețul gigacaloriei va crește

Data actualizării: Data publicării:
repartitor calorifer
Nicuşor Dan susține că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei Foto: Agerpres

Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei. Edilul a precizat că ar putea exista însă o constrângere din interpretarea juridică a contractului pe care îl are Municipalitatea cu Comisia Europeană şi a precizat că o decizie se va lua în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Întrebat de jurnalişti, miercuri, după şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, legat de informaţia apărută în spaţiul public că Elcen va prelua gaze de la Romgaz la preţ dublu, el a răspuns: "Nu am informaţia oficială, dar e foarte posibil ca preţul să fi crescut. Mai întâi există o negociere între Romgaz şi Elcen, această negociere e logică, pentru că Elcen este un mare cumpărător pentru Romgaz şi e normal ca o negociere să aibă loc cu un mare cumpărător. După această primă etapă, trebuie ca Elcen să vină cu preţul pe gigacalorie şi după aceea trebuie ca organismul de control al statului, care este ANRE-ul, să aprobe sau nu sau în orice caz să reglementeze tariful cu care Elcen va veni către cumpărătorul lui, care este Termoenergetica".

El a explicat că în prezent Municipalitatea, ca şi acţionar la Termoenergetica, nu are acces în mod oficial la negocierea între Romgaz şi Elcen.

"Eu aştept să vină preţul pe care-l fixează Elcen şi pe care ANRE îl diminuează sau nu şi în momentul acela putem să discutăm despre ce facem mai departe. Există o constrângere, care vine din contractul pe care noi îl avem cu Comisia Europeană pentru acei 300 de milioane de euro pentru cei 200 de kilometri (de reţea - n.r.) şi care spune că nu avem voie să mai mărim subvenţia, dar aici sunt foarte multe nuanţe tehnice, pentru că este vorba de o subvenţie pe preţ, e vorba de o subvenţie pe pierderile tehnologice", a explicat Nicuşor Dan.

Răspunsul dacă tariful plătit Termoenegetica de către cetăţeni va fi majorat sau nu, a adăugat el, va fi dat împreună cu Consiliul General.

"În momentul de faţă nu avem nici noul preţ cu care Elcen ne va vinde nouă gigacaloria. În momentul în care o să îl avem, o să aveţi răspunsul. Din punctul de vedere al Municipalităţii, nu suntem în constrângeri financiare să nu putem să dăm o subvenţie mai mare. Constrângerea care poate să vină este interpretarea juridică a contractului pe care îl avem cu Comisia", a spus Nicuşor Dan.

El a explicat că în prezent Municipalitatea subvenţionează cu peste 300 de lei preţul gigacaloriei şi că nu ar reprezenta o problemă de fonduri o majorare cu 100 de lei, potrivit Agerpres.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri