Numărul cazurilor de Omicron se dublează în cel mult 3 zile în zonele cu transmitere comunitară (OMS)

Data publicării:
grafic de propagare a coronavirusului
A apărut "Centaurus", noua variantă Covid. Foto: Profimedia Images

Varianta Omicron a coronavirusului a fost raportată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5 - 3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Omicron se răspândeşte rapid în ţările cu niveluri ridicate de imunitate a populaţiei, dar pe moment nu este clar dacă acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunităţii organismului, de transmisibilitatea sa crescută sau de o combinaţie a celor două, a declarat OMS, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Organizaţia a desemnat Omicron drept o variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată, iar multe aspecte legate de aceasta sunt încă necunoscute, inclusiv gravitatea bolii pe care o provoacă.

„Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron”, a precizat OMS. „Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul de severitate şi modul în care gravitatea este influenţată de vaccinare şi de imunitatea preexistentă”.

OMS a avertizat totodată că, având în vedere creşterea atât de rapidă a numărului de cazuri, în unele locuri spitalele ar putea fi copleşite.

„Spitalizările în Marea Britanie şi Africa de Sud continuă să crească şi, având în vedere creşterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de sănătate să fie rapid copleşite”, indică OMS.

Citește și: Epidemiolog: E doar o chestiune de timp când se va ajunge la transmitere comunitară prin Omicron. Relaxarea ar trebui limitată

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri